2023 asgari ücret 7 bin 845 TL olacak! Bakanlık’tan sızan flaş kulis

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı işverenin ‘zam artı vergi dilimi’ talebi, işverenin ‘enflasyon artı refah payı’ teklifiyle sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın asgari ücret anketi sonucu belli oldu. Açıklamada, 'İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu' denildi.

featured

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçları açıklandı.

Açıklamada, ‘İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu’ denildi.

%55’İ İŞSİZLİK ARTAR DEDİ

Sözcü’nün bakanlık kaynaklarından ulaştığı açıklamaya göre, ‘asgari ücret artınca işsizlik de artar mı?’ sorusuna, katılımcıların %55’i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, %45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi.

Kırılıma bakıldığında, işverenlerin bu soruya işsizliğin artacağı yönünde yanıt verenlerin oranı yüzde 68,8 olarak belirlendi.

Benzer Haberler
asgari_ucret_tespit_komisyonu-2-750x500
2023 Asgari ücret zammı için ilk toplantıdan ne karar çıktı? Asgari ücret ne kadar olacak?
ergun-atalay-son-dakika
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’dan flaş asgari ücret açıklaması: ‘Razı gelmeyeceğimiz rakama imza atmayız’
1575365459942-asgari-ucret-disk
DİSK asgari ücret talebini ’13 bin 200 lira’ olarak açıkladı

TEMMUZ ZAMMI YETERLİ BULUNMADI

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %60’ı temmuz ayında yapılan ilave artışı yeterli bulmadığını beyan etti. Katılımcılardan yalnızca yüzde 10’unun bu zammı yeterli bulması dikkat çekti.

Demografiye bakıldığında, araştırmaya katılanların %26,8’inin asgari ücretli olduğunu beyan etmesi de dikkat çeken bir diğer unsur oldu.

AÇIKLAMALARI İŞVEREN İŞÇİDEN DAHA FAZLA İZLİYOR

Ankette, asgari ücretle ilgili açıklamaların takip düzeyi de dikkat çekti.

İşçilerin %80,4’ü açıklamaları takip ettiğini belirtirken, işverenlerde ise bu oran %81,9’u buldu.

Toplam kamuoyunda ise asgari ücret açıklamalarını takip oranı %79,5 olarak tespit edildi.

TÜRK-İŞ ‘EN AZ 7 BİN 785 TL’ DEMİŞTİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bugün başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi konuşmuştu.

Atalay, ‘Biz masaya 5 bin 500 lira ile oturmayacağız, açlık sınırı olan rakamla (7 bin 785 lira) oturacağız. Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız’ dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir