2021 Nobel Barış Ödülü’nü Maria Ressa ve Dmitry Muratov kazandı

featured

2021 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Şimdiye kadar kimya, fizik, tıp, ve edebiyat alanında ödüller açıklandı.

Nobel Barış Ödülü, bu yıl Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratov’a verildi.

İki gazeteci de ifade özgürlüğüne yönelik çalışmalarından dolayı, bu ödüle layık görüldü.

MARIA RESSA KİMDİR?

1963 yılında Manila’da doğdu. Bir yaşındayken babasını kaybetti, on yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Princeton Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve tiyatro alanlarında lisans, İngiliz Dili alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1986’da, diktatör Ferdinand Marcos’un devrilmesinin ardından Filipinler’e döndü ve Diliman Üniversitesi’nde politik tiyatro alanında çalışmalar yaptı.

2012’de, üç kadın gazeteciyle birlikte, ülkenin yalnızca dijital mecrada yayın yapan en büyük haber sitesi olan, bünyesinde yaklaşık 100 gazetecinin çalıştığı Rappler’ı kurdu.

El Kaide’nin Güneydoğu Asya’daki terör faaliyetlerinin konu alan iki kitap yazdı. Princeton ve Filipin üniversitelerinde Güneydoğu Asya’da siyaset ve medya, radyo-televizyon yayıncılığı dersleri verdi. 2018’de Time dergisinin Yılın İnsanı seçtiği, sahte haberlere karşı mücadele eden gazeteciler arasında yer aldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından kurulan Bilgi ve Demokrasi Komisyonu’nun önde gelen isimlerinden biri oldu. Pek çok uluslararası ödül aldı.

Zorlu siyasi koşullar ve yüksek kişisel riskler altında yılmadan basın özgürlüğünü savunuyor, hazırladığı haberler nedeniyle birçok tehdit almasına rağmen iktidarın hukuk dışı uygulamalarını ve uyuşturucuya karşı mücadelede yapılan hak ihlallerini ısrarla gündeme getiriyor. Gerçek bir ‘araştırmacı gazeteci’ olarak çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

DMITRY MURATOV KİMDİR?

Rus Novaya Gazeta gazetesinin genel yayın yönetmenidir. 1995-2017 yılları arasında gazetenin editörlüğünü yaptı.

Novaya Gazeta, Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından “bugün Rusya’da ulusal etkiye sahip tek gerçek eleştirel gazete” olarak adlandırılıyor. Dergi, hükümet yolsuzluğu ve insan hakları ihlalleri gibi hassas konulardaki kapsamlı haberleriyle tanınmaktadır.

2007’de Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü kazandı. Ödül, saldırı, tehdit veya hapis cezası karşısında basın özgürlüğünü savunma cesareti gösteren gazetecilere veriliyor.

18 Ocak 2010’da Fransa’nın en yüksek nişanı olan Legion of Honor nişanını Chevalier (Şövalye) derecesinde aldı. 29 Mayıs 2010’da Novaya Gazeta için Hollanda Middelburg’da Dört Özgürlük Konuşma Özgürlüğü Ödülü’nü aldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir