17 Ağustos 1999’un Mucize Kurtuluşları

featured

MUCİZE İSMAİL
Veli Göçer, deprem sonrasında yıkımı akıllara getiriyorsa, onun yaptığı yaptığı Çamlık Sitesi’ndeki evinin göçüğünden 151 saat sonra kurtarılan 5 yaşındaki İsmail Çimen de yaşanan mucizelerin simgesi olmuştu. Basında “Mucize İsmail” olarak anılan küçük çocuğun annesi de depremin ikinci gününde kurtarılmıştı. Ancak ismail’in babası ve üç kardeşi göçük altında can verdi.

KURTULDU AMA ENKAZIN BAŞINDAN AYRILMADI
17 Ağustos’un en akılda kalan bir diğer mucize öyküsünde de bir baba-oğul baş rol oynadı. Yalova Malazgirt Caddesi’nde bulunan Gök Apartmanı yerle bir olunca apartman sakinleriyle birlikte Yüksel Er, oğlu Eser, kızı Ecem enkaz altında kaldı. Eser Er, 13 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldı. Aradan dört gün geçmesine rağmen, babasının ve kızkardeşinin yaşadığına inanan Eser enkazın başından ayrılmadı.Gece yarısı enkazdan gelen bir ses ise umutları yeşertti. Yapılan arama-kurtarma çalışması sonunda baba Yüksel Er, 97 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartıldı. İdrarını içerek hayatta kaldığını belirten Yüksel Er kurtarııldıktan sonra, “Ne yaptıysam sesimi duyuramadım. Tüm hayatım gözlerimin önünden geçti. Soluk alırken sürekli olarak yüzüme tozlar dökülüyordu” dedi.

MUCİZE KUŞ
Depremin beşinci gününde, Çınarcık’taki arama çalışmaları devam ederken, yıkıntıların içinden sağ kalmayı başarmış bir muhabet kuşu, birden bulduğu boşluktan uçarak kendisini enkazdan kurtardı. Kuşun uçtuğunu gören çevredekiler, yakınlarda çalışmalarına devam eden İsrailli kurtarma ekiplerine haber verdi. Ekibin enkaz altında yaptığı 12 saatlik çalışma sonucunda, 14 yaşındaki Elif Gündüz kurtarıldı.

ŞİRAN FRANCO

İsrailli kurtarma ekibi, bir başka mucizeye de kendi vatandaşlarını kurtararak imza attı. Depreme Veli küçük’ün yaptığı sitedeki yazlığında yakalanan İsrail vatandaşı 12 yaşındaki Şiran Franco, İsrailli ekiplerin çalışmalarıyla 98 saat kaldığı enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

MUCİZE KURTULUŞLARDA REKOR NURCAN HEMŞİRE’DE
Türkiye’de enkaz altında en uzun süre kalıp, sağ çıkmayı başarma rekoru ise Marmara depreminden önce, 1992 Erzincan Depremi’nde yaşandı. SSK Hastanesi’nin üçüncü katında bulunan lojmandan kaçmak isterken merdivenlerin çökmesi sonucu birinci kata düşerek aç ve susuz şekilde beton bloklar arasında hayatta kalmayı başaran Nurcan Hemşire, 9 gün sonunda kurtarıldı. Enkaz altındayken kangren olan sol ayağı kesilen Nurcan Hemşire deprem sonrasında mucize ile eş anlamlı hale geldi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir