Ölümünün 31. yıldönümü… Cemal Süreya’nın en duygusal şiiri: “Sizin hiç babanız öldü mü?”

featured

Bugün vefatının 31. yıldönümünde anılan Cemal Süreya, Türk şiirinin en usta şairlerindendi. Birbirinden dokunaklı mısralara sahip olan şairin en duygusal ve en bilinen şiirlerinden biri, “Sizin hiç babanız öldü mü?” şiiridir…

26 yaşındayken, 1957’de babasını kaybeden Cemal Süreya’yı bu durum çok sarstı. Ve sonrasında, bugün şiirle ilgilenen herkesin bildiği, duyduğu o ünlü şiir ortaya çıktı:

 

“Sizin hiç babanız öldü mü?

Benim bir kere öldü, kör oldum

Yıkadılar, aldılar, götürdüler

Babamdan ummazdım bunu, kör oldum

Siz hiç hamama gittiniz mi?

Ben gittim, lambanın biri söndü

Gözümün biri söndü, kör oldum

Tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak

Söylelemesine maviydi, kör oldum

Taşlara gelince hamam taşlarına

Taşlar pırıl pırıldı ayna gibiydi

Taşlarda yüzümün yarısını gördüm

Bir şey gibiydi bir şey gibi kötü

Yüzümden ummazdım bunu, kör oldum

Siz hiç sabunluyken ağladınız mı?”

Cemal Süreya Kimdir?

Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan’da doğdu. Babası Hüseyin Seber, annesi ise Gülbeyaz Seber’dir. 6 yaşında ailesiyle beraber Erzincan’dan ayrılarak Bilecik’e yerleşti. İlkokula, Bilecik’te başladı ve İstanbul’da devam etti. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi’nde yaptı. Yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orta Doğu İktisat Bankası ve Türk Dil Kurumu’nda çalıştı.

Annesini küçük yaşta kaybeden Cemal Süreya, edebiyata yönelişi ile ilgili şunları söyler: “Belki beni edebiyata götüren bir sürü neden vardır. Ama bir keskin neden ararsam bunu annemde bulduğumu söyleyebilirim.”

Cemal Süreya’nın okuma tutkusu çocukluğunda başlamıştı. O günleri şöyle anlatıyor: “Bizim çocukluğumuzda her kitabı bulamazdık. Bunun için elime ne geldiyse okudum. Hatta sokakta kese kağıdı ve gazete bulurduk, içinde roman varsa okurduk.”

Dostoyevski’nin yazarlık kariyerinde önemli bir etkisi oldu: “Benim edebiyatla ilgili olarak ikinci bir doğum tarihim var: 1943. Dostoveyski’yi okudum ve ondan sonra hiç huzur kalmadı bende.”

Cemal Süreya, şiir ve yazılarını çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınladı. 1990 yılında vefat etti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir