Melih Bulu’nun özgeçmişi nerede? Melih Bulu’nun akademik CV’si yayınlanmadı…

featured

Yüksek lisans ve doktora tezlerinde intihal yaptığı iddiaları ile tartışılan Prof. Dr. Melih Bulu, 5 haftadır Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük koltuğunda oturuyor.

Ankaragazetecisi.com’dan Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, YÖK’ün, tüm akademik geçmişleri ile rektörleri tanıttığı sayfasında, Bulu’ya ait bir akademik CV, 5 haftadır yayınlanmadı. Bulu’nun akademik özgeçmişi, tüm akademisyenlerin özgeçmişlerinin yayınlandığı sitede de yok.

Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne 1 Ocak 2021 tarihinde atandı. Atama kararı, 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bulu; tüm tartışma, protesto ve “istifa” taleplerine rağmen 2 Ocak 2021 tarihinden bu yana 5 haftadır, Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlük koltuğunda…

5 haftalık tartışmalı zaman zarfında, Bulu’nun; doktora tezinde yüzde 20 oranında intihal yaptığı iddia edildi. İddia, akademik metinler arasındaki benzerliği belirleyen uygulamalarla da desteklendi. teyit.org, Bulu’nun doktora tezine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi’nde erişilemediğini belirledi. Yüksek lisans tezinde de intihal olduğu ileri sürülüyor.

Sadece tezi değil, akademik CV’si yok

YÖK sisteminde, Bulu’nun sadece doktora tezinin değil akademik özgeçmişine dair hiçbir bilginin olmadığı görülüyor.

akademik.yok.gov.tr sitesinde, akademisyenlerin ayrıntılı özgeçmişleri yayınlanıyor. Bu resmi sitede, akademisyenlerin; lisans bilgilerinden birlikte çalıştıkları kişilere kadar akademik hayatlarına ilişken pek çok bilgi sıralanıyor. Sitedeki arama motoru da istenilen akademisyenin bilgilerine ulaşmayı kolaylaştırıyor.

Sitenin arama motoru, Melih Bulu’nun akademik kariyerine ilişkin hiçbir bilgi vermiyor. Sitede, Melih Bulu’nun adının rastlandığı tek kayıt, bir kitap. Kayıtlara göre, Bulu; bu kitaba editör olarak katkı vermiş.

“Rektörümüz” ama detay yok

akademik.yok.gov.tr sitesinde Bulu’ya ait bir bilgiye rastlanmaması, Bulu ile ilgili bir başka eksikliğe daha işaret ediyor.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri YÖK’ün resmi sitesinde tanıtılıyor. Sitenin “Rektörlerimiz” bölümünde, vakıf üniversitelerinin yanısıra, 127 devlet üniversitesi rektörünün; doğum yeri ve tarihi, doktora ve doçentlik unvanlarını aldıkları üniversiteler ve rektörlük görevine başlama tarihleri sıralanıyor.

Rektöre ilişkin ayrıntılı bilgiler için ise akademik.yok.gov.tr sitesinin o akademisyene ait sayfasına yönlendirme yapılıyor. Rektörün detaylı CV bilgilerine buradan ulaşılabiliyor.

Sayfada, Bulu’ya da yer ayrılıyor. Bulu’nun 1970 yılında Kırıkkale’de doğduğu, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi’nde, doçentlik unvanını ise İstanbul Şehir Üniversitesi’nde aldığı görülüyor.

Ancak sayfanın Bulu’ya ait bölümünde diğer rektörlerde olduğu gibi, ayrıntılı bilgi için bir yönlendirme yapılmıyor. Sayfadaki 127 rektörden sadece ikisinde akademik CV yok. Biri Bulu, diğeri de Ağustos 2020’de atanan Çukurova Üniversitesi rektörü Meryem Tuncel.

akademik.yok.gov.tr adresinde Bulu’ya ait bir CV bulunmağı için, YÖK’ün “rektörlerimiz” sayfasında da Bulu ile ilgili detaylı akademik özgeçmiş bilgisi yer almıyor.

Boğaziçi yönetimi sayfası boş

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nin internet sitesinde de Bulu’nun akademik geçmişine ilişkin herhangi bir bilgi yok. Üniversitenin yönetim kadrosunun tanıtıldığı sayfa da, “güncelleniyor” yani boş.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir