Market genelgesiyle satışı yasaklanan büyüteç, tarak ve ampul gibi ürünler internetten alınabiliyor mu? Markette satışı olmayan ürünler internet üzerinden sipariş edilebilir mi?

featured

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Market Tedbirleri” konulu genelgede, tam kapanma sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili usül ve esasların belirlenerek valilere duyurulduğu hatırlatıldı.

Bu kapsamda daha önce illere gönderilen sokağa çıkma kısıtlaması sırasında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında tüm ticari işletme, işyeri ve/veya ofislerin kapalı olacağı belirtilmişti.

Vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin pazar günleri kapalı kalacağı bildirilmişti.

Satışı serbest olan ürünler hangileri?

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

Satışı yasaklanan ürünler hangileri?

Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

Markette satışı yasaklanan ürünler internet üzerinden alınabilir mi?

İçişleri Bakanlığ tarafından yayınlanan market genelgesine göre, zincir ve süper marketler dahil olmak üzere bütün marketlerde satışı yasaklanan ürünlerin internet üzerinden sipariş edilip edilmeyeceğine dair bir ibare bulunmuyor. Yani markette satışı yasak olan ürünlerin internet üzerinden satışı serbest.

İnternet üzerinden yapılan alışverişler de yasaklanabilir mi?

Tam kapanma sürecinde adeta fırsatçılık yapıldığını ve talepleri üzerine İçişleri Bakanlığının yeni bir genelge ile yaşanan haksızlığa son verdiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sözlerine şu şekilde devam etti:

Yapılan yeni düzenleme ile haksız bir uygulama ortadan kalktı. Buna paralel olarak aynı uygulama internet satışlarında yaşanmaktadır. Marketlerde bazı ürün gruplarının satışını yasaklanması yalnızca fiziksel alışveriş için geçerli fakat internetten satışlar devam edecek. İnternette de gıda ve temizlik ürünleri dışında ürün grubu satışı yasaklanmalı. Bu konuda bulunduğumuz taleplerin takipçisi olacağız. Taleplerimizin dikkate alınarak haksız rekabetin ortadan kalkmasında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a ve emeği geçen herkese esnafımız adına teşekkür ediyorum.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir