Ford Otosan’daki 248 milyon TL’lik vurgun Sermaye Piyasası Kurulu’nun gündeminde

featured

Ford Otosan bayi alacakları ve cari hesapları ile ilgili tespit edilen usulsüzlükler ve suistimallerin ardından iki çalışanı hakkında 247.8 milyon TL tutarında tazminat davası açtığını duyurmuş ve KAP’a yaptığı açıklamada “Söz konusu kişiler hakkında güveni kötüye kullanma nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuş, ilgili kişilerin iş sözleşmeleri feshedilmiş ve şu ana kadar tespit edilen alacak riski tutarı olan 247.8 milyon TL tutarında (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla) tazminat davası açılmıştır” denilmişti.

Ford Otosan’daki bu usulsüzlük için Sermaye Piyasası Kurulu da harekete geçti.

“Finansal raporlar didik didik ediliyor”

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör Ford Otosan’ın SPK radarında olduğunu duyurdu. Güngör, bugün kaleme aldığı köşe yazısında denetlemeye ilişkin detaylara yer verdi. Dilek Güngör, yazısında “Öğrendiğim kadarıyla, SPK geçen hafta Ford Otosan’dan ve bağımsız denetleyici kurum olan PwC’den bilgi ve belgeleri istedi. İlgili daireler bu belgeleri incelemeye aldı. Finansal raporlar didik didik ediliyor. Ondan sonra yol haritası çıkarılacak. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Ford Otosan’da organize dolandırıcılığın ne zamandan bu yana sürdüğüne bakılıyor. Dolandırıcılık eğer 2-3 yıldan bu yana varsa şirketin iç kontrol mekanizması ve bağımsız denetçi daha farklı sorgulanabilir.” ifadelerini paylaştı.

Güngör’ün yazısında ilgili bölüm şu şekilde:

“Geçen hafta ‘memleketin en büyük holdinginin devasa şirketinde kıyamet kopuyor, 247.8 milyon TL’lik (o da şimdilik) vurgun yapılıyor, şirketin bayi alacaklarından sorumlu kişisi ve tahsilatları takip eden çalışanının kurduğu faktoring sistemi üzerinden, 14-15 bayinin de karıştığı yolsuzluk oluyor, kimseden ses çıkmıyor’ diye yazdım. Kimsenin çeyrek milyarlık organize dolandırıcılığı merak edip soruşturmadığını düşünüyordum.
Yanılmışım…

“Hapis ve para cezası uygulanabilir”

Meğerse Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) işe koyulmuş bile… Malum, Ford Otosan Borsa İstanbul’un piyasa değeri en yüksek şirketi… Yüzde 17.89’luk bölümü halka açık… Binlerce yatırımcısı var… Dolayısıyla, Sermaye Piyasası Kanunu’na tabii…

Bir kere şunun altını çizeyim. Kanunda hem şirketin hem de bağımsız denetçinin kamuyu aydınlatma belgelerinden doğan sorumlulukları bulunuyor. Hatta finansal tablo ve raporların gerçeğe uygun olup olmamasından yönetim kurulu üyeleri dahi sorumlu… Kanunda, yasal defterlerde, muhasebe kayıtlarında, finansal tablo ve raporlarda usulsüzlük tespit edilirse hapis ve para cezası uygulanma ihtimali var.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir