Yunanistan’dan Kraliçe Elizabeth’in eşi olmaya uzanan bir hikaye: Edinburgh Dükü Prens Philip’in hayatı

featured

Sadece İngiltere’yi değil, dünyayı sarsan haber gündeme bomba gibi düştü. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in eşi Prens Philip 99 yaşında hayatını kaybetti.

Kraliçe 2. Elizaeth ile Prens Philip geçtiğimiz 20 Kasım’da evliliklerinin 73’üncü yıl dönümünü kutladı. Dünyanın en uzun süre tahtta kalan kraliçesi olma unvanını elinde tutan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth aynı zamanda en uzun süren evliliklerden birinin de kahramanı.

Kraliçe 2. Elizabeth ile Yunanistan ve Danimarka kraliyet ailesinin bir üyesi olan Prens Philip 1947 yılında evlendiler. Her ne kadar Philip ile ilgili bazı aldatma iddiaları yılardır konuşulsa da geçtiğimiz 20 Kasım’da evliliklerinin 73’üncü yılını kutladılar.

Prens Philip’in doğumu ve askerlik görevi

Edinburgh Dükü Prens Philip Mountbatten, 1921’de Yunanistan’da dünyaya geldi ve doğumda Yunanistan ve Danimarka’nın Prensi unvanını aldı. Dünyaya geldiği dönemde amcası olan Yunanistan Kralı I. Konstantin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman yanlısı bir tutum izlediği için tahttan indirildi ve dönemin İngiltere Kralı V. George, akrabalık bağlarının olduğu Philip ve ailesine Birleşik Krallık’a kaçması için yardım etti.

Teknik olarak İngiltere Kraliyet Ailesi’ne katılmış sayılan Philip, yeni unvanını Yunanistan ve Danimarka Krallığı’na bildirdi ve annesi tarafından dedesi olan İngiliz amiral Louis Alexander Mountbatten’in soyadı olan “Mountbatten” soyadını aldı. Philip, İskoçya’da yer alan Gordonstoun School’a kaydoldu ve ardından İngiltere’deki Royal Naval College’ta eğitimini sürdürdü.

17 yaşında Kraliyet Donanması’na katılan Philip, İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık’ın Akdeniz, Hint ve Pasifik Okyanusu’nda bulunan savaş gemilerinde askerlik görevini yerine getirdi. Temmuz 1951’e kadar askerlik görevini aktif olarak sürdüren Philip 1952 yılında komutanlık mertebesine yükseldi.

Kraliçe 2. Elizabeth ile evliliği

4 ay süre ile nişanlı kalan Philip ve İngiltere Kralı VI. George’un en büyük kızı Prenses Elizabeth, Kasım 1947’de Westminster Abbey’de dünya evine girdi. Prenses Elizabeth ile evlenen Philip, Edinburg Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu unvanlarını aldı.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1947 yılında Philip, ailesinden gelen bütün titrlerden feragat edip İngiliz olan büyükannesi ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten’ı kullanmaya başladı.

Kraliçe 2. Elizabeth ile Prens Philip her ne kadar çok uzun süredir evli olsalar da ve hiçbir zaman doğrulanmasa da özellikle belli bir dönemde aldatma iddiaları gündeme geldi.

Prens Philip’in 50’lerin sonu ile 60’lar boyunca birkaç kez Elizabeth’i aldattığı ileri sürüldü. Oyuncu Pat Kirkwood ve TV yıldızı Katie Boyle ile Philip’in adı anıldı.

Bunun yanı sıra Prens Philip’in kraliyet yatı Britannia ile yaptığı denizaşırı gezide, kimliği bilinmeyen bir kadınla ilişkisi olduğu da ileri sürüldü.

Bundan iki yıl önce herkesin “şöhret meraklısı” olarak tanımladığı Lady Colin Campbell kaleme aldığı kitapta Prens’in kendisiyle bile flört ettiğini ileri sürmüştü. Bütün bu iddialar asla kanıtlanmasa da hiçbir zaman unutulmadı.

Prens Philip ve Prenses Elizabeth’in dört çocuğu oldu:

– Prens Charles (1948)
– Prenses Ann (1950)
– Prens Andrew (1960)
– Prens Edward (1964)

Kraliçe 2. Elizabeth’in tahta çıkması

İngiltere Kralı VI. George’un son yılları sağlık açısından oldukça zor geçmişti. Kral VI. George’un akciğer kanseri sebebiyle yaşamını yitirdiği 6 Şubat 1952 tarihinde o dönem prenses olan Elizabeth ve eşi Prens Philip, İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine gezi turu gerçekleştiriyordu.

Kraliyet kurallarına göre yöneticinin en büyük çocuğu tahta geçmeliydi. Böylece Prenses Elizabeth 2 Haziran 1953 tarihinde İngiliz Milletler Topluluğu’nu oluşturan ülkelerden gelen delegeler ve bakanların katıldığı bir etkinlikte Kraliçe unvanını aldı.

Altı ay süren İngiliz Milletler Topluluğu turu

Prens Philip ve Kraliçe 2. Elizabeth, İngiliz Milletler Topluluğu’na üye ülkeleri kapsayan altı aylık seyahatlerine Kasım 1953’te başladı. İlk ziyaret İngiliz monarşisi ile yönetilen Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gerçekleştirildi.

Toplamda 70 bin km’nin katedildiği turun amacı, yeni kraliçenin, İngiliz Milletler Topluluğu’na tanıtılmasıydı.

Bu fotoğrafta Prens Philip vedalaşmak için el sallıyor ve John Cecil Clunies-Ross, Home Adası’ndan Cocos Adası’ndaki gemilerine gitmek için yola çıkan Philip ve Elizabeth’e eşlik ediyor (Nisan 1954).

Kraliçe 2. Elizabeth’in taç giyme töreninin ardından Prens Philip

Elizabeth yönetiminin başladığı ilk yıllarda Prens Philip, İngiliz hükümetinin önemsiz olarak değerlendirdiği bir kişiydi. Bu durumun en büyük sebebi, Philip ve 2. Elizabeth’in soyadlarının, önceki kraliyet bireylerinden farklı olmasından ve sıra dışı bir çift algısı yaratmalarından kaynaklanıyordu. Çift, ailesinin soyadını almak istemiyordu fakat Windsor soyadını da muhafazaya etmeye devam ediyordu.

Çift, soyun devamı olan kadınlar için Mountbatten-Windsor soyadınu uygun gördü fakat erkekler için herhangi bir kraliyet unvanı oluşturulmadı.

Hükümetin, Philip’i silik bir kraliyet karakteri olarak görmesinin bir diğer sebebi ise Elizabeth’in taç giyme töreninde kendisine Kral unvanının verilmemesiydi.

2. Elizabeth taç giyme töreninde Philip’i “Majesteleri’nin yanındaki yerde, seçkin ve öncelikli” olarak tanımladı. Bu tanıma göre Prens Charles ve raliçenin kız kardeşi Prenses Margaret, Kraliçe 2. Elizabeth hayattayken hiçbir koşulda Prens Philip’ten rütbece daha üstün olmayacak ve Prens Charles 18 yaşını doldurmadan tahta çıkamayacaktı.

Prens Philip’in hayır işleri

Kraliçe eşi olarak görevlerini yerine getirmekle yükümlü olan Prens Philip ayrıca çok çeşitli hayır işleri ile de uğraştı. Philip’in en büyük hayır işi başarısı ise Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’nin 1981 ve 1996 yılları arası başkanlık görevini yürütmesiydi.

Prens Philip ayrıca uluslararası ödül programı Edinburg Dükü Ödülü’nü kurdu ve program 60 yıldan daha uzun süre 140’tan fazla ülkede aktif halde kaldı. Edinburg Dükü Ödülü, gençlere kamu hizmetleri, liderlik yönetimi ve fiziksel fitness aktiviteleri gibi olanaklar sağladı.

Prens Philip’in Kraliçe 2. Elizabeth’e yardımları

Prens Philip’in 1952 ve 2017 yılları arasında kalan dönemde her yıl 342 defa halkın karşısına çıktığı rapor ediliyor. Halkın karşısına çıkan Prens Philip genel olarak Kraliçe 2. Elizabeth’e eşlik ediyordu.

Yine de Prens Philip 22 binden daha fazla defa Kraliçe 2. Elizabeth olmadan halkın karşısına çıktı, İngiliz Milletler Topluluğu’nun farklı kesimlerine destek vermek için konuşmalar yaptı ve yıllar içinde 800 kadar hayır kurumu ile bizzat ilgilendi.

Bu fotoğrafta Prens Philip, dönemin ABD başbayanı Betty Ford ile Amerika’nın iki yüzüncü kuruluş yılı anısına verilen davette dans ediyor.

Emeklilik dönemi

Dük, on yıllar boyunca Kraliçe’ye destek olduktan sonra 2017 yılı Ağustos ayında vakıf ve kuruluşların etkinliklerine katılmama kararı alarak emekliye ayrıldı.

Buckingham Sarayı’nın kayıtlarına göre Prens Philip’in 1952’den bu yana 22 bin 219 defa etkinliklerde Kraliyet Ailesi’ni tek başına temsil etti.

Prens Philip konumunu başarılı bir şekilde kullanıp İngiliz yaşamına büyük katkıda bulundu ve monarşinin yıllar boyunca değişen toplumsal dönüşümüne uyum sağlamasına yardımcı oldu.

Ama en büyük başarısı şüphesiz, hükümranlığı boyunca Kraliçe’ye sadakati ve güçlü desteğiydi.

Kendi biyografisini yazan yazara dediği gibi “asıl işinin Kraliçe’nin hükmünün sürmesini sağlamak” olduğuna inanıyordu.

Evliliklerinin 50’nci yıldönümünde Kraliçe, eşine duyduğu saygı ve şükranı şu sözlerle dile getirmişti:

“İltifatları kolay kabul eden biri değil ama bunca yıl benim dayanağım oldu. Ben, tüm ailesi ve bu ülke, diğer birçok ülke ona ödeyebileceğimizden çok daha fazlasını borçluyuz.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir