YPG/PKK’nın Suriye’de rüşvet çarkı! Parayı veren DAEŞ’li tahliye ediliyor…

featured

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin kontrolündeki bölgelerde geçtiğimiz yıllarda ortadan kaybolma, adam öldürme, keyfi tutuklama, çocukların zorla askere alınması ve tutuklulara yönelik kötü muameleye kadar birçok insan hakkı ihlali gerçekleştirdiği uluslararası kuruluşların raporlarına yansımıştı.

İngiliz The Gurdian gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir belge ise, terör örgütü PYD/YPG’nin başta ABD olmak üzere Batı dünyasını da kandırdığını ortaya koydu.

PARAYI VEREN DAEŞ’Lİ TAHLİYE OLUYOR

Suriye’de PYD/YPG kontrolünde bulunan bölgelerde DAEŞ’li teröristlerin para karşılığı tahliye edildikleri ortaya çıktı. Geçtiğimiz aylarda işkence, tecavüz ve cinayet vakalarındaki artış ile uluslar arası kuruluşların raporlarına yansıyan PYD/YPG kontrolündeki cezaevlerinde 8 bin ila 22 bin dolar arasındaki değişen tutarlarda para ödeyen DAEŞ’li teröristler serbest bırakılıyor.

Serbest bırakma işlemi için hazırlanan formun bir kopyasını inceleyen gazete, hapishanedekilerin 8 bin dolar karşılığında çıkabildiğini yazdı.

Habere göre mahkumlar, serbest kalma anlaşmasının bir parçası olarak herhangi bir silahlı örgüte yeniden katılmama ve Suriye’nin kuzeyiyle doğusunda SDG’nin kontrol ettiği topraklardan ayrılma sözü verdikleri bir kağıda imza atıyor.

PYD/YPG YÖNETİCİLERİNE AYRI AYRI RÜŞVET

Gazeteye konuşan rüşvet karşılığı tahliye olan DAEŞ üyesi Ebu Cafer “DEAŞ’e üyeyken hiç kimseye zarar vermedim. 8 bin dolarlık cezanın yanı sıra farklı PYD görevlilerine toplamda 22 bin dolar (yaklaşık 245 bin TL) rüşvet verdim” ifadelerini kullandı.

Haseke’deki hapishanede işkence ve kötü muamele olduğunu iddia eden Muhammed ise şöyle konuştu:

“Serbest bırakılma süreci kolay değildi. Ailem, SDG’nin birçok üst düzey görevlisiyle temasa geçtikten sonra 8 bin dolara ek olarak 14 bin dolar (yaklaşık 155 bin TL) rüşvet vererek beni hapisten çıkardı.”

Kaç kişinin bu şekilde serbest bırakıldığı bilinmiyor. Ancak Cafer ve Muhammed, hapishaneden tanıdıkları en az 10 kişinin parayla özgürlüğüne kavuştuğunu tahmin ediyor.

YEREL HALK TEPKİLİ

The Guardian’ın haberi sonrası Rakka gibi yerlerde DEAŞ bağlantılı kişilerin para karşılığı hapisten çıkarıldığı söylentileri yayılınca yerel halk tepki göstermeye başladı.

Sivil toplum aktivisti Moham Nasir “Rakka halkı olarak bu tehlikeli kişileri serbest bırakmanın sadece parayla ilgisi olduğunu düşünüyoruz. SDG, bu kişilerin bize karşı işlediği suçları umursamıyor. Bu sadece SDG’nin daha fazla para kazanmasının bir yolu.” ifadelerini kullandı.

 

DEAŞ’le Mücadele Küresel Koalisyonu ise Guardian’a gönderdiği e-postada söz konusu hapishanelerin kontrolünün SDG’de olduğunu ve yorum yapamayacaklarını bildirdi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir