YKS puanı hangisi oluyor? YKS puanı nerede yazıyor? Yerleştirme puanı nedir ve ham puan nedir?

18 Temmuz itibarıyla erişime açılan YKS sonuçlarının ardından birçok konu merak konusu oldu. Sınav sonuçlarını görüntüleyen adaylar, ‘’YKS puanı hangisi oluyor? Yerleştirme ve ham puan nedir?’’ sorularına yanıt arıyor. Peki ham puan nedir? Yerleştirme puanı ne anlama geliyor? YKS puanı hangisi oluyor? İşte detaylar…

featured

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 18-19 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022 YKS) sonuçları bu sabah itibarıyla adayların erişimine açıldı.

Sınava katılım sağlayan adaylar, YKS sonuçlarında iki puan türü ile karşılaşıyor. Buna göre hangi puana bakılacağını ve ham puan ile yerleştirme puanı arasındaki farkı merak konusu oldu.

Peki 2022 YKS sonuçlarında hangi puana bakılıyor? Ham puan ile yerleştirme puanı arasındaki fark nedir? İşte ayrıntılar…

HAM-YERLEŞTİRME PUANI ARASINDAKİ FARK

Ham puan üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde ettiği ve üzerine okul puanı veya ek puanlar eklenmemiş sonucu kesin olmayan puan türüdür.

YKS 2022 üniversite taban puanları! 2 ve 4 yıllık üniversite başarı sıralaması sorgulaması

Yerleştirme puanı; ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0,15 katsayısı (meslek liseli öğrencilerin ek puanla yerleşebildikleri program için AOBP 0,21 katsayısı) ile çarpılarak, ham puana eklenmesiyle oluşur.

YKS TERCİH PUANI HANGİSİ?

Üniversite tercihleri yapılırken “Yerleştirme Puanları” esas alınacak olup “Sınav puanları” kısmında bulunan rakamlar alınan ham puanı göstermektedir. Yani YKS sonuçlarında yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları, tercihlerde kullanılacak olan önemli rakamlardır.

YKS 2022 sonuçları açıklandı! YKS sonuç ekranı…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir