Yılbaşı ritüelleri nelerdir? Yeni yıla girerken para, şans, aşk, bolluk ve bereket için yapılacak ritüeller

Yeni yıl demek genel olarak herkes için yeni başlangıçlar demektir. Yeni yıla girerken kendimize hedefler, yapılacaklar listesi ve dilek mektubu gibi umutlarımızı yazdığımız kağıtlar ya da yeni yılımızın daha iyi umutlu geçmesi için ritüeller yaparız. Yılbaşı gecesi para, aşk, şans ve bereket için yapılacak ritüeller nelerdir?

featured

Yılbaşında saat gece yarısını vurur vurmaz kapıya tuz serpmenin uğur getirdiğine inanılır. Bazı bölgelerde, yılbaşı sabahı olduktan sonra en erken kim su getirirse onun zengin olacağına inanılıyor.

Başka bir inanışa göre yılbaşına 4-5 gün kala kurulan değirmenlerde öğütülen unlar kaplara doldurularak yeni yılda da kapların hep dolu kalması umuluyor. Kimi insanlar ise yılbaşı gecesi evin kadınının evdeki fasulye tanelerini evin duvarlarına fırlatmasının bolluk ve bereket getireceğine inanıyor.

YILBAŞI RİTÜELLERİ 2023

1- NAR KIRMA

2- TUZ SERPME

3- BALIK PİŞİRME

4- ÜZÜM YEMEK

5- KAPI SÜSLEMEK

6- EKMEK SALLAMAK

7- SÜRPRİZ SAKLAMAK

8- BAKLAGİL YEMEK

9- ALIŞVERİŞE ÇIKMAK

10- GECE YARISI PASTA YEMEK

11- İÇÇAMAŞIRI SEÇMEK

12- PENCEREDEN SU DÖKMEK

13- YUVARLAK ŞEYLER YEMEK

 

14- GECE 00.00’DA MUSLUKLARI AÇMAK

15- YILBAŞI AĞACINA YENİ SÜS KOYMAK

16- DENİZE GİRMEK

 

17- YENİ YIL KARARLARINI YAZMAK

18- TABAK KIRMAK

19- SEVİLEN KİŞİYİ ÖPMEK

20- YASTIĞIN ALTINA ÖKSEOTU SAPI KOYMAK

21- SANDALYEDEN ATLAMAK

22- PENCERELERİ AÇMAK

23- ZEYTİN DALI YAKMAK

DÜNYADA YILBAŞI RİTÜELLERİ

İspanya: Üzüm yemek

Üzüm yemek İspanya’da yapılan bir ritüeldir. Yeni yıla doğru geri sayımda tam olarak 12 adet üzüm yemenin yeni yılı daha huzurlu kılacağına inanılır. 12 adet üzüm gelecek yıldaki 12 ayı temsil eder

Arjantin: Fasulye Yemek

İspanyolların yılbaşı gecesi üzüm yemesi gibi Arjantinliler de fasulye taneleri yiyorlar. Bunun kariyerlerine olumlu etki edeceğini ve yükseleceklerini düşünüyorlar.

İskoçya: İlk adım

İskoçya’da 1 Ocak’tan önceki gün o kadar önemlidir ki, onun için resmi bir isim bile vardır: Hogmanay. Bu özel günde İskoçlar birçok geleneği devam ettirir ancak en ünlülerinden biri ilk ayak basmaktır. İskoç inanışlarına göre yılbaşında gece yarısından sonra evinizin eşiğinden geçen ilk kişi, yeni yılın uğurlu kişisi olarak seçilir.

Rusya: Su altı ağaçları dikmek

Son 25 yıldır Peder Frost ve Ice Maiden olarak adlandırılan iki dalgıç için dünyanın en büyük tatlı su gölü olan donmuş Baykal Gölü’ne girmek ve bir Yeni Yıl Ağacı dikmek bir Rus geleneğidir.

Brezilya: Okyanusa beyaz çiçekler fırlatmak

Brezilyalılar, her yıl ellerinde bir demet beyaz çiçekle okyanusa akın ediyor. Okyanusa binlerce beyaz çiçek ve mum atan Brezilyalılar, bu zarif hediyeler karşılığında Su Tanrıçası Yemanja’nın yeni yıl dileklerini gerçekleştireceğine ve kendilerine yıl boyunca şans getireceğine inanıyor.

İtalya: Kırmızı iç çamaşırı giymek

İtalyanların yeni yılda kırmızı iç çamaşırı giyme geleneği var . İtalyan kültüründe, kırmızı renk doğurganlıkla ilişkilendirilir ve bu nedenle insanlar, gelecek yıl hamile kalmalarına yardımcı olacağı umuduyla onu kıyafetlerinin altına giyerler.

Yunanistan: Soğan asma

Yunanlılar soğanın yeniden doğuşun bir sembolü olduğuna inanırlar ve bu nedenle , yeni yıl boyunca büyümeyi desteklemek için keskin kokulu sebzeyi kapılarına asarlar . Yunan kültürü, bu yiyeceği uzun süredir gelişme fikriyle ilişkilendirmiştir, çünkü kokulu soğanın görünüşte istediği tek şey köklerini dikmek ve büyümeye devam etmektir.

Danimarka: Tabak kırmak

Danimarka’da insanlar Yeni Yıl Arifesinin sonunda kapılarının önünde kırılan tabakların sayısıyla gurur duyarlar. Yeni Yıl arifesinde arkadaşlarınızın ve komşularınızın ön kapılarına porselen atmak bir Danimarka geleneğidir.

Danimarkalılar bu nedenle yılbaşı için sakladıkları eski tabaklarını saatler gece yarısını geçtikten sonra sevdikleri insanların evlerinin önünde kırarak hem sevgilerini gösteriyor hem de o evde yaşayanların üzerindeki kötü şansı kovduklarına inanıyor.

Almanya: Dökme kurşun

Almanya’da, Yeni Yıl Arifesi Şenliklerinin  tümü, Bleigießen veya kurşun dökme olarak bilinen oldukça benzersiz bir aktivite etrafında toplanıyor . Bir mumdan çıkan alevleri kullanarak, herkes küçük bir parça kurşun veya tenekeyi eritip soğuk su dolu bir kaba döker. Kurşunun veya kalayın oluşturduğu şeklin bir kişinin gelecek yıl için kaderini ortaya çıkardığı söylenir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir