WikiLeaks sızıntılarında Ümit Özdağ için şok ifadeler: ‘Türk Miloşeviç olmak isteyen eşkıya tipli…’

26 Temmuz 2010'da Julian Assange tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmaların yer aldığı WikiLeaks sızıntılarında Ümit Özdağ’la ilgili yazılanlar bugünlere ışık tutar nitelikte.

featured

WikiLeaks sızıntılarında ABD Ankara Büyükelçileri tarafından, ABD Dışişleri Bakanlığına gönderilen bilgilendirme notlarında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ilgili, “Eşkıya tipli”, “Kendini komplo teorileri ile sarmış”, “Türk Miloşeviç olmak istiyor” ifadeleri dikkat çekti.

ÜLKER, ASAM’I 5 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ İLE FİNANSE EDİYOR

Sızıntılarda; 2003’te Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ASAM) Başkanı olan Özdağ ile Çankaya merkez binasında buluştukları ortaya çıkan dönemin ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ASAM için, “Merkez binasının şatafatlı görünüşüne bakılırsa Özdağ bağış toplama işinde becerikli.” ifadelerini kullandı.

28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı tarafından finanse edilen ASAM’la ilgili bir ayrıntı daha paylaşan Pearson, merkezin Ülker şirketi tarafından 5 milyon dolarlık bir bağışla finanse edildiğini açıkladı.

‘’MHP GENEL BAŞKANI’NIN YERİNİ ALMAYA ÇALIŞAN BİRİDİR’’

2005’te geçici olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine atanan Nancy McEldowney ise Ümit Özdağ ile ilgili merkeze yazdığı görüşlerinde, “Eşkıya tipli milliyetçi aydın, dış siyaset teorisyeni, Dr. Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanı’nın yerini almaya çalışanlardan biridir.” tespitlerine yer verdi.

Özdağ’ın siyasete daha fazla vakit ayırabilmek için ASAM’dan istifa ettiğini ileten McEldowney, “Sanki silahla dolaşır gibi bir havası olan Özdağ zeki fakat derinlemesine düşünemeyen, kendini komplo teorileriyle sarmış birisi. Yoğun ve kurnaz, çekicilik ve karizmadan hiç nasiplenmemiş.” dedi.

McEldowney, ayrıca Ümit Özdağ ile ilgili şu detayları paylaşmış:

”TÜRK MİLOŞEVİÇ OLMAYA ÇALIŞIYOR”

‘’Özdağ kitabında ve siyasi ataşe ile konuşmalarında, Avrupalıların, Türkiye’nin parçalanmasıyla sonlanacak bir etnik-mezhep savaşın lideri, bir “Türk Miloşeviç”, yaratmaya çalıştıklarını söylüyor.

Özdağ, Türkiye’nin buna karşı gelmesi gerektiğini söylüyor ancak bu senaryoyu zevkle anlatışına bakılırsa bizde uyandırdığı izlenim, hayalinde, etnik-mezhep savaşın olduğu dönemde Türkiye’nin milliyetçi lideri olmak.”

İşte Wikileaks belgelerinde yer alan Ümit Özdağ ile ilgili o detaylar…

Yıl 2003, ABD Büyükelçisi Pearson, merkeze gönderdiği mesajda ASAM ve Ümit Özdağ’ı tanıtıyor.

“Başkanı olduğu, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ASAM) Çankaya merkez binasında Ümit Özdağ ile buluştuk.

Merkez binasının şatafatlı görünüşüne bakılırsa Özdağ bağış toplama işinde becerikli. ASAM önceleri Genel Kurmay Başkanlığı tarafından finanse ediliyordu. Yürütme Kurulu Başkanının ifadesine göre ASAM şimdi, amacı laik düzene siyaseten erişmek olan, bir Türk gıda sanayii şirketi, Ülker tarafından 5 milyon dolarlık bir bağışla finanse ediliyor.”

Büyükelçinin araya sıkıştırdığı not: “ASAM, Milli Güvenlik Konseyi, Genel Kurmay Başkanlığı ve istihbarat servisleri ile derin ilişkileri olan bir düşünce kuruluşu”

Özdağ, ABD, Asya ve Ortadoğu’daki araştırma merkezleriyle iyi ilişkilerinin olduğunu, ASAM’ın Genelkurmay Başkanlığı ve diğer Türk hükümeti mercilerine danışmanlık yaptığını söylüyor.

Almanya’da yıllarca eğitim görmesi ve eğitim görevlisi olarak çalışması sonucu çok iyi Almanca bildiği halde Batı Avrupa Enstitüleri ile yakın ilişkileri olmadığını belirtiyor.

Özdağ, ASAM’ın Washington’da Howard Üniversitesi’nin de içinde olduğu yeni bir araştırma programına başlamak üzere olduğu söylüyor.”

Yıl 2005, ABD Ankara Büyükelçiliğine geçici olarak bakan McEldowney, Ümit Özdağ hakkında görüşlerini merkeze yazıyor:

“Eşkıya tipli milliyetçi aydın, dış siyaset teorisyeni, Dr. Ümit Özdağ, MHP Genel Başkan’ının yerini almaya çalışanlardan biridir.

Siyasete daha fazla vakit ayırabilmek için başkanı olduğu Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezinden (ASAM) istifa etti.

Elçiliğimiz siyasi ataşesine, geçen yıl Türkiye’nin değişik yerlerinde, 100’den fazla konuşma yaptığını söyledi.

Sanki silahla dolaşır gibi bir havası olan Özdağ zeki fakat derinlemesine düşünemeyen, kendini komplo teorileriyle sarmış birisi.

Yoğun ve kurnaz, çekicilik ve karizmadan hiç nasiplenmemiş.

Özdağ’ın, Türk milliyetçiliğini yenileme çağrısı yapan 100 sayfalık ‘küçük eseri’nin laf kısmı ağır fakat siyasi eylem kısmı hafif.

Özdağ kitabında ve siyasi ataşe ile konuşmalarında, Avrupalıların, Türkiye’nin parçalanmasıyla sonlanacak bir etnik-mezhep savaşın lideri, bir “Türk Miloşeviç”, yaratmaya çalıştıklarını söylüyor.

Özdağ, Türkiye’nin buna karşı gelmesi gerektiğini söylüyor ancak bu senaryoyu zevkle anlatışına bakılırsa bizde uyandırdığı izlenim, hayalinde, etnik-mezhep savaşın olduğu dönemde Türkiye’nin milliyetçi lideri olmak.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir