Ukrayna her yerde onu arıyor! ‘Buça kasabı’nın kimliğini açıkladılar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat'ta başlayan işgal, Ukrayna'da can almaya devam ediyor. Buça'daki katliam görüntüleriyle ilgili dünyayı dehşete düşüren yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Ukraynalı araştırmacılar katliamın arkasındaki ismi belirlediklerini açıkladı.

featured

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeybatısında yer alan Buça‘da Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından çok sayıda sivilin cansız bedenlerinin bulunmasının yankıları sürüyor.

Dünya tabiri caizse pazar gününden beri Ukrayna’dan gelen görüntülerin şoku içerisinde.

Yüzlerce sivilin elleri arkadan bağlı cansız bedenlerinin bulunması üzerine Ukrayna harekete geçti ve katliamın arkasındaki kişiyi belirlemek için çalışma başlattı.

Kiev istihbarat kaynakları, bölgeyi işgal eden 64. Motorlu Piyade Tugayı’nın komutanı Yarbay Azatbek Omurbekov’u baş şüpheli olarak belirledi.

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, Ukraynalı araştıtmacılar Omurbekov’un birliğinin bölgede bulunduğunu kanıtladı.

Aynı habere göre, Rus-Ukrayna Savaşı hakkında bilgilendirmek için kurulan gönüllü bir girişim olan InformNapalm, bu iddiasını kanıtlayacak delilleri ise henüz açıklamadı.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Kiev bölgesindeki şehirlerde sivillere ait 410 cansız bedene ulaşıldığını açıklarken Zelenski kentte yaşanılanları soykırım olarak tanımladı.

MOSKOVA SUÇU ABD VE NATO’YA ATTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Buça kasabasındaki ölü sivillerin görüntülerinin ABD tarafından Rusya’yı suçlama planının bir parçası olarak servis edildiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Maria Zakharova devlet televizyonuna verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı;

Söz konusu görüntülerin Rusya’nın itibarını lekeleme planının bir parçası olduğunu öne süren Zakharova, bu iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Tüm iddiaları kategorik olarak reddediyoruz” dedi.
Peskov, Rus “Savunma Bakanlığı’ndaki uzmanların sahte video ve çeşitli sahte işaretler tespit ettiğini” söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Buça kentinde ortaya çıkan görüntülere ilişkin, “Buça’daki durum bir sahte saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı” dedi.

RUSYA HANGİ SUÇLARI İŞLEDİ?

BBC’nin Rusya’nın çekildiği bölgelerdeki görüntülerle ilgili konuştuğu bir uzman, Buça’daki görüntülerin “açık şekilde” savaş suçu olduğunu değerlendirdi.

Dr Michael Newton’a göre Rusya şu ana kadar bu suçları da işledi:

Sivillerin kasıtlı hedef alınması
Sivil yerleşimlerinin kasıtlı hedef alınması
Hedef gözetmeden yapılan bombardıman
Sivil halkın açlığa mahkum edilmesi
Ukrayna işgalinde işlenen savaş suçlarının yalnızca istisnai durumlara ait olmadığını da savunan Newton, bu duruma genel şekilde rastlandığını söyledi.

Rusya Buça’daki görüntülerin yalan haber olduğunu savunuyor ve Ukrayna’yı suçluyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, işgalin başından bu yana 1400’den fazla sivil hayatını kaybetti.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir