Üç vekilin milletvekillikleri düşürüldü

featured

berberoğlu-güven-farisoğulları.jpg

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’li Berberoğlu, HDP’li Güven ve Farisoğulları hakkında mahkemelerce verilen, kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okunarak bilgiye sunuldu.

Anayasa gereğince, Genel Kurul’da okunan tezkerelerin ardından Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliği düştü.

KİM, NE CEZA ALMIŞTI?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul’da yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise yine aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Berberoğlu, Farisoğulları ve Güven’in cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

CHP VE HDP’DEN TEPKİ

Yaklaşık iki yıldır bekleyen kararların sürpriz bir biçimde okunması üzerine Genel Kurul’da tansiyon yükseldi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili Meclis Başkanı ile defalarca görüştüğünü ve dönem sonuna kadar gündeme gelmeyeceğini konuştuklarını söyledi.

Altay, “Enis Berberoğlu’nun Yargıtay’da onaylanan cezası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusu var. AYM daha 3 gün önce Enis Berberoğlu’dan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte Sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı’yken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği 3 anayasa hukukçusundan mütalaa istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yapılan işlemin hukuksuz olduğunu savunarak, itirazlarını dile getirdi.

BERBEROĞLU’DAN İLK AÇIKLAMA: 18 AYLIK CEZAMI YATMAK ÜZERE CEZAEVİNE TESLİM OLACAĞIM

Milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu ise, karardan kısa süre sonra CHP Genel Merkezi’nde bir açıklama yaptı.

Berberoğlu, dakikalar önce TBMM’de milletvekilliğinin düşürülerek bir anlamda kalan infazının tamamlanmasına karar verildiğini ve seçildiği günden itibaren kendisini hep milletin emrinde hissettiğini belirtti.

“Önümüzdeki günlerde kalan 18 aylık cezamı yatmak üzere cezaevine teslim olacağım” ifadesini kullanan Berberoğlu, şunları kaydetti:

”BU KARAR BANA HİÇBİR ŞEKİLDE SÜRPRİZ OLMADI”

“Zaten çıktığım günden itibaren ‘bu bir teneffüs’ dediğim için, bu karar bana hiçbir şekilde sürpriz olmadı, şaşkınlık yaratmadı. Çünkü Türkiye’de benim çıktığım günden bugüne demokrasi koşullarında herhangi bir düzelme yok. Dolayısıyla bana da isabet edecek bir demokrasi piyangosu beklemek fazla safdillik olurdu. Bu açıklamayı CHP Genel Merkezi’nde yapıyorum.

”DEMOKRASİ İÇİN BEDEL ÖDENECEKSE BU BEDELİ ÖNCE CHP’LİLER ÖDER”

Zaten Genel Başkanımızın geçen hafta ifade ettiği üzere, demokrasi için bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP’liler öder. Ben de bu bilinçteyim ve bu vicdan rahatlığı içinde, Meclis’te yaptıklarım ve yapamadıklarımdan dolayı hepinizden helallik istiyorum. 5 yıl müddetle belki siyaset yasağı uygulanacağı için karşınızda olamayabilirim ama bilin ki her zaman CHP’liyim, CHP’de kalacağım.”

KILIÇDAROĞLU’DAN İLK TEPKİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin, “Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz sivil darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz.”

Üç ismin milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından Meclis’teki sandalye dağılımı da değişti.

CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşmesiyle CHP’nin Meclis’teki milletvekili sayısı 138’e geriledi.

HDP’li Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle de HDP’nin TBMM’deki temsil sayısı 58 milletvekiline indi.

TBMM’nin sandalye dağılımına göre, AK Parti’nin 291, CHP’nin 138, HDP’nin 58, MHP’nin 49, İYİ Parti’nin 37, Türkiye İşçi Partisi’nin 2, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi’nin ise birer milletvekili bulunuyor.

Bu arada TBMM’de 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi, 3 milletvekilinin de görevlerinin düşürülmesiyle 14 sandalye boş bulunuyor.

Buna göre, Meclis’teki toplam sandalye sayısı 586 oldu.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir