Twitter’a bant daraltma yolda… Bant daraltılırsa ne olur? Bant genişliği nedir? Facebook, İnstagram, Twitter bant mı daraltılacak?

featured

Gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden sosyal medya düzenlemesi teklifi yasalaşıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yasaya dair maddeleri açıkladı. Planlanan düzenlemede, özgürlük hak ihlali şikayetinde sosyal ağ sağlayıcılarından cevap talep edildiği ancak gereklilikleri yerine getirmezse cezai yaptırım uygulanacağı belirtildi. Özlem Zengin’in açıkladığı maddeler arasında bulunan, ağ sağlayıcılarına bant daraltması cezası vatandaşların gündemine girdi. Peki bant daraltma nedir? Facebook, Twitter, Instagram’da bant mı daraltılacak? İşte detaylar…

BANT DARALTMA NEDİR?

Bant genişliğinin en basit tanımı kapasitedir. Bandwidth terimi, bir veri iletişim ortamının ya da haberleşme kanalının kapasitesini ifade etmek için kullanılır. Bandwidth, veri iletişim kaynaklarındaki veri miktarının bit/saniye ya da byte/saniye cinsinden ölçülmesidir.

Sosyal medyaya gelecek olan düzenlemenin dikkat çekici konusu olan bant daraltması, söz konusu sitelere açılan otoyol şeritlerinin sayısı, erişimi yavaşlatmak ya da engellemek için azaltılıyor. Normalde, 5 şeritli olan yol 1’e düşürülüyor. Kullanıcı, şerit ya da bant sayısı ciddi biçimde azaltıldığı için siteye giremiyor.

Bant Genişliği (bandwidth), web sitesinin bir saniye içinde gerçekleştirebileceği veri aktarım miktarını ifade eder. Örneğin; bir internet sitesini açıp görüntülediğimiz sayfa ya da sayfalarda bulunan metin, resim, video ve ses gibi bütün içerik aslında bilgisayarınıza yüklenmektedir. Eğer giriş yaptığınız web sitesindeki herhangi bir resmi görebiliyorsanız o resim bilgisayarınıza indirilmiş (download edilmiş) demektir. Aynı şekilde bir video izliyorsanız bu video da siz izlerken bilgisayarınıza yüklenmiştir.

FACEBOOK, TWİTTER, İNSTAGRAM BANT MI DARALTILACAK?

AK Parti’nin meclise sunmaya hazırladığı yeni sosyal medya düzenlemesinin maddeleri Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından okundu. Zengin’in açıkladığı maddelerde dikkat çekici olan kısım sosyal medya sitelerine bant daraltma cezasının gelebileceği oldu. İşte AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in sosyal medya düzenlemesine ait açıkladığı maddeler:

Sosyal ağlarda bir temsilci oluşturmalarını istiyoruz, bir muhataplık arıyoruz.

Yeni bir aktör tanımı yapıyoruz, bir milyondan fazla takipçisi olanlarda bir temsilci istiyoruz. Bu temsilci gerçek kişi olabilir tüzel kişi de olabilir. Anca gerçek kişi olacak ise Türk vatandaşı olması gerekiyor.

Şikayet durumunda temsilciden 48 saat içerisinde cevap bekliyoruz. Eğer cevap gelmezse 5 milyon TL ceza gelecek. İçerik kaldırılmazsa da buradan doğan zararı tazmini isteniyor.

Eğer Türkiye’de temsilci bulundurmazlarsa 5 aşamalı bir yaptırım şekli olacak. Asla sosyal ağların kapanması değil bizim amacımız. Hak ve hukuk arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz.

Ağ sağlayacılarına reklam yasağı getirilebilecek. Mahkemeler bant daraltma cezası verebilecek.

Erişim engellemesi kararı veya içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

Bu konularda da siyasi partilerle temaslarımız olacak.

Bu mecralarda suç işlemek özgürlük olarak nitelendiriliyor. En önemlisi de veri güvenliği ile ilgili bir sıkıntı var.

Buna göre, sosyal medya sitelerine gerektiği takdirde bant daraltma cezası uygulanabilecek.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir