Twitter kurnazlarının Kurban Bayramı harçlığı yalanı! Sosyal medyada IBAN paylaşmak tehlikeli mi?

featured

Twitter’da yeni dolandırıcılık akımı “bayram harçlığı” bahanesiyle çoğu öğrenci olan kesimi kendine ait olmayan içi para dolu olan dijital bankacılık fotoğraflarıyla dolandırmak.

Sosyal medya kullanıcılarını, kendilerini takip etme koşuluyla #iban etiketi adı altında paylaşım yapmaya yönlendirilen sahtekarlar, takipçi sayısını arttırmakla kalmıyor, bütün IBAN numaralarının sosyal medyada dolaşıma girmesini de sağlıyor.

Çoğu photoshop programlarıyla yapıldığı belli olan paylaşımlar sosyal medyada bir hayli ilgi görüyor.

IBAN numarasını paylaşmak tehlikeli mi?

IBAN numaranızı sosyal medyada veya online alışveriş sitelerinde paylaşmak güvenlidir. İlk kullanımı Avrupa’da gerçekleşen ve daha sonra diğer ülkelerinde kullanmaya başladığı Uluslararası Banka Hesap Numarası olarakta bilinen IBAN numarasını sosyal medyada paylaşmak hem de diğer platformlarda başka kişilerle paylaşmak tehlikeli değildir.

IBAN numarasını bilen bir kişi hesaptan para çekemez ancak hesabınıza direkt olarak para yatırımı gerçekleştirebilir. Kişisel bilgilerinizi ve kredi, banka kartınızın üzerinde bulunan ve arkasında bulunan güvenlik kodunu paylaşmadığınız sürece IBAN numarasını paylaşmak herhangi bir sorun teşkil etmez.

Hesap numaramı bilen birisi ne yapabilir?

Son dönemde kullanıcıların merak ettiği konuların başında iban paylaşmak sakıncalı mı sorusu geliyor. Bizler de bu soruya açıklayıcı bir yanıt vermek istedik.

Kısaca anlatmak gerekirse iban numaranı para göndermek için kullanılıyor. IBAN kişisel bilgiler içermez. Iban numarası içerisinde sadece ülke kodumuz (TR), bankamızın kodu ve hesap numaramız bulunur. Bu nedenle iban paylaşmak da herhangi bir sakınca da bulunmuyor.

IBAN gönderdiğiniz kişi sizlere para transferi gerçekleştirebilir. Kötü niyetli kişiler bu yolla hesabınıza küçük bir miktar göndererek isminiz ve şube adınıza ulaşabilirler.

Eğer istemediğiniz ya da yasadışı bir şekilde hesabınıza para transferi gerçekleşirse de bankanızla iletişime geçerek bu işlemi iptal ettirebilirsiniz.

Para transferi havale yöntemi ile gönderilirse sadece isim ve soy isminiz görünür. Eğer transfer Eft yöntemi ile gerçekleştirilirse bu bilgiler de görünmezler.

Kara para aklama ihtimali

Birinden para bekliyorsanız veya doğrudan para yatırma planındaysanız herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Bununla birlikte, banka hesabınızda beklenmedik paralar görmek de mümkündür. Böyle bir durumda, fonların kaynağının izini sürmek için bankanıza danışmanız önemlidir. Banka hesabınızda alışılmadık derecede büyük miktarlarda nakit görürseniz, birinin banka hesabınızı kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler kullanıyor olabileceğini bilmeniz gerekir.

IBAN numarama sahip biri hesabımdan para çalabilir mi?

Dolandırıcılık iki şekilde gerçekleşebilir: Parayı dolandırılan kişinin hesabından diğerine bir transfer gerçekleştirebilirler (bu genellikle dolandırılan kişinin internet bankacılığıın hesap bilgilerine erişim gerektirir) veya direkt olarak (otomatik ödeme, internetten alışveriş) çekebilirler. Dolandırıcıların hesaptan otomatik ödeme olarak para çekebilmesi için kişisel bilgilerinizi bilmesi gerekir.

Otomatik ödemenin yalnızca başka bir şirket tarafından (online alışveriş siteleri gibi) gerçekleştirilebileceğini ve özel bir şahıs tarafından yapılamayacağını lütfen unutmayın. Bu nedenle dolandırıcılar genellikle bir şirketten bir hizmet veya ürün satın alır ve kurbanın banka hesap ayrıntılarını verir. Bu işlemlerde, risk altında olan taraf, daha çok hizmeti veya ürünü satan satıcıdır çünkü otomatik ödeme işlemlerinin tersine çevrilmesi genellikle kolaydır.

Otomatik ödemenin nasıl çalıştığını ve kendinizi nasıl koruyabileceğinizi bankanızla konuşmanız önerilir. Size en yakın bankanızın şubesine giderek veya telefonla müşteri temsilcisine ulaşarak daha fazla detay alın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir