Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın

Gazeteci-yazar Doğan Satmış, Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadınadlı yeni bir kitap yazdı. Yazar kitabında kendine göre bilim, sanat, siyaset, iş dünyası ve diğer alanlarda başarılı olmuş 110 kadının öyküsüne yer vermiş. Yazara göre bu 110 kadın Türkiye’nin Tarihini değiştirmiş. Ama bu başarıları hiç de kolay olmamış çok büyük zorluklara katlanmışlar. Hatta bir kısmı yargılanmış cezalandırılmış, ailelerinden, toplumdan çok büyük baskılar görmüşler.

Doğan Satmış kitabını anlatırken şöyle diyor:

“Gelişmiş ülkeler, kadınlarının potansiyelini de kullanarak ileri gidiyorlar çünkü kadınlar üretime katkıda bulunuyorlar. Bu ülkelerde yöneticiler kadın, bakanlar kadın, bilim insanları kadın, şirket yöneticileri kadın. Ancak Türkiye bu konuda pek arzu edilen noktada değil. (…) Türkiye ve benzeri ülkeler, ‘kadın potansiyelini yeterince kullanamıyor. Oysa Türkiye’nin bu potansiyeli sonuna kadar değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin kadınlarının potansiyeli de çok yüksek.”

Ertuğrul Özkök’te 6/02/2021 günlü köşesinde Doğan Satmışın güzel bir iş yaptığını açıklayarak şöyle diyor:

“ mesela Ayşe Arman bu listeye girmiş.

Sibel Kekilli de var…

Gülse Birsel de…

Elif Şafak’ı almış.
Ayşe Arman, Sibel Kekilli ve Gülse Birsel’in adının burada ne işi var, ‘Hangi tarihi yazmışlar’ diyenler çıkabilir…
Kendi payıma yıllardır bu kadınların yaptığı işleri hayranlıkla izliyorum.
Evet bu ülkede bir “Ayşe Arman gazeteciliği” vardır.
Evet bu ülkede bir Gülse Birsel mizahı vardır.
Bizi bize anlatan, en zor anlarımızda bize kendimizin komik hallerini anlatarak gülümseten devrimci bir kadındır o.”

Doğrusu Ayşe Arman’ın gazeteciliğine bir diyeceğim yok, Gülse Birse’nin komik hallerimizi anlatarak gülümsetmesine de bir diyeceğim yok ama devrimcilikle ilgisini kuramadım!

Özkök; Ayşe Arman, Sibel Kekilli ve Gülse Birsel’in adının burada ne işi dedikten sonra Ayşe ve Gülse için açıklamada bulunurken Sibel için bir açıklamada bulunmamış.

Bende bu eksikliği tamamlamak için Sibel Kekilli’nin bir röportajından alıntı yaptım:

“Ancak kendimi Türk’ten ziyade Alman olarak görüyorum. Yüzde 10 Türk hissediyorum. Ancak Türk erkeklerinin en beğendiğim huyları arasında bayanları davet etmeleri bulunuyor. Almanlar ise yarıya yarıya ödeme kasıntıları canımı sıkıyor.

Ailemin memleketi olan Kayseri’ye en son 15 yıl önce gittim. Köyde elektrik yoktu ve alaturka tuvalet kullanıyorduk. Bugün o tecrübeleri edindiğim için mutluyum. Pekâlâ Kayseri ile ailemin memleketi olması dışında hiç bir bağım kalmadı. Benim memleketim Hamburg-Ottensen.“

Şimdi düşünüyorum: Kendini Alman kabul eden Kekilli “Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın” dan biri nasıl olabilir? Ayrıca bu110 kadın için “Türkiye Tarihini Değiştiren” yerine başka isim koymak daha doğru olmaz mıydı?

“Türkiye’nin Tarihini Değiştiren 110 Kadın” arasında kadınlardan birkaçını internetten araştırdım. Arama sonuçlarımdan Türkiye’nin Tarihini değiştirmekle ilgilisini bilemediğim ama başarılarını da küçümseyemediğim   birkaç ünlü Şöyle:

Hadise Açıkgöz (d. 22 Ekim 1985; Mol, Belçika), Belçikalı-Türk şarkıcı ve söz yazarı. Mol, Belçika’da Sivaslı bir ailenin kızı olarak doğup büyüdü. 2003 yılında Idool 2003 yarışmasına katıldı, birinci olamamasına rağmen albüm teklifi almasının üzerine albüm hazırlıklarına başladı.

Zeynep Ahunbay 20 Haziran 1946 tarihinde Ordu, Ünye’de doğdu. 2017 yılında kültür alanında verilen Vehbi Koç Ödülü’nü alan mimar ve mimarlık tarihçisi. … 1971’de aynı fakültede Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü’ne asistan oldu.

Elif Batuman (d. 7 Haziran 1977; New York, ABD), Türk Amerikalı yazar, akademisyen ve gazeteci. İlk romanı The Idiot ile 2018 Pulitzer Ödülleri’nin Kurgu dalında finalist olmuştur.

Neslihan Demir (d. 9 Aralık 1983, Eskişehir), Türk eski millî voleybolcu.Günümüzde voleybolculuk döneminde 6 sezon formasını giydiği VakıfBank’ta genel menajerlik yapmaktadır.

Demet İkiler, İstanbullu bir ailenin kızı. Devlet memuru bir baba ve ev hanımı bir annenin iki çocuğundan biri. Ailesi tarafından ayakları üzerinde durması için yüreklendirilerek büyütülen şanslı kadınlardan. Bu yüzden de tüm kariyeri boyunca cinsiyet eşitliğini savunan bir iş insanı oldu.

Özel Alman televizyon kanalı RTL’de ana haber bültenlerini sunan ve yanı sıra farklı televizyon programlarında moderatörlük yapan Nazan EckesNazan Üngör adı ile Köln’de doğdu. Eskişehir’den Almanya’ya 1960’lı yıllarda göçen bir ailenin çocuğudur. Babası Almanya’da bir fabrikada kimya teknisyenidir.

Kitapta ismi kamuoyunda tanınan isimlerden:

Nermin Abadan Unat, Muazzez İlmiye Çığ, Suna Kan, Betül Mardin, Halide Edip Adıvar, Tansu Çiller, Türkan Saylan, Gülriz Sururi, Sertap Erener, Adile Naşit, Ayla Erduran, Yıldız Kenter, Bahriye Üçok, İdil Biret, Fatma Mina Urgan, Fahrelnissa Zeid, Ayten Gökçer, Bedia Muvahhit, Afife Jale, Keriman Halis Ece, Azra Akı, Duygu Asena, Behice Boran, , Leyla Gencer, Sezen Aksu, Safiye Ayla’ya yer verildiği gibi,

Ayrıca:

 Hadise Açıkgöz, Canan Dağdeviren, Ayşe Arman, Beste Mutlu, Ece-Ayşe Ege,Serra Yılmaz,  Deniz Gamze Ergüven, Pınar Toprak, Feryal Özel, Naşide Gözde Durmuş, Tracey Kerime Emin, Melahat Bilge Demirköz, Nurhan Atasoy, Belçim Bilgin, Sabiha Sertel, Betül Kaçar,  Aslı Erdoğan, Türkan Şoray, Işıl Karakaş, Nazlı Ilıcak, Leyla Zana, Oya Eczacıbaşı, Ayla Algan, Gülden Yılmaz, Dilhan Eryurt , Tülin Şahin, Şahika Encümen, Zeynep Ahunbay, gibi isimlere de yer verilmiş.

Doğrusu ben öncelikle bu kitabın ismini hiç benimsemedim.

Çünkü Türkiye Tarihini Değiştiren 110 Kadın Derken bu cümle bana başka bir kavramı anımsatıyor. Belki 110 Ünlü Kadın demek daha uygun olurdu. Ama bir yazarın seçimine karışmak doğru olmaz.

Ayrıca bir anket yapılsa bu isimlerin bir kısmı mutlaka elenebilir ve bir kısım yeni isimler görebiliriz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir