Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Uçaklarımıza Turkish Airlines yerine Türkiye Hava Yolları yazacağız’

Türksat Genel Müdürlüğünün Gölbaşı yerleşkesinde Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

featured

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türksat 5B uydusunun hizmete alma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Türksat 3A uydusu fırlatıldığında eleştirenlere yönelik olarak “Türksat 3A uydusunu fırlattığımızda birileri istisra ile yaklaşmıştı. Küçümseyici tavırlarla kendi vizyonsuzluklarını sergiliyorlardı. Birilerinin dalga geçtiği 3A aktif şekilde çalışıyor, hizmet veriyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece’yi 2023 Ocak ayında Türksat 6A’yı da 2023 ortalarında uzaya fırlatıyoruz. Böylece uzaydaki uydu sayımız Bay Kemal 10’a yükselecek. Uzaydaki çıkarlarımızı da savunmak bizim namus borcumuzdur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“KENDİ VİZYONSUZLUKLARINI SERGİLİYORLARDI”

Emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Uzay macerasında yeni aşama olan geçen süreç ülkemize eser ve hizmet siyasetinin hangi engeller aşılarak yürütüldüğünün hikayesidir. Türksat 3A uydusunu fırlattığımızda birileri istisra ile yaklaşmıştı.

Küçümseyici tavırlarla kendi vizyonsuzluklarını sergiliyorlardı. Birilerinin dalga geçtiği 3A aktif şekilde çalışıyor, hizmet veriyor. Uzay vatana yeni uydular da gönderdik. Türksat 4A, 4B ise 2015 yılında uzaydaki yerini aldı. Bu uydularımızın yanına yenilerini ekliyoruz. Aynı yılda uzaya 2 uydu gönderen ender ülkeler arasında yer aldık.

Uzay deyince tek anladıkları gençliklerinde, çocukluklarında seyrettikleri uzay filmleri olan vizyonsuzlara kötü bir haberimiz daha var. Yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece’yi 2023 Ocak ayında Türksat 6A’yı da 2023 ortalarında uzaya fırlatıyoruz.

Böylece uzaydaki uydu sayımız Bay Kemal 10’a yükselecek. Uzaydaki çıkarlarımızı da savunmak bizim namus borcumuzdur. Ay yüzeyine araç göndermeye, bilim insanı yetiştirmeden her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Uydu teknolojileri bu alanların başında geliyor. Türksat gibi kuruma sahip olmamız bu konuda en büyük avantajımızdır.

“TEKNOFEST KUŞAĞI GÖKLERİ FETHETMEYE HAZIRLANIYOR”

Teknofest kuşağı gençlerimiz kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye hazırlanıyor. Gençlerimizin uzaya fırlattığı Grizu 263 uydusu hala sinyal vermeye devam ediyor. Teknofest’in ilk düzenlendiği 2018’den bu yana kat ettiği mesafe uzay çalışmalarında nereye varabileceğimizin işaretidir.

Teknofest’in Azerbaycan’daki organizasyonunu da izledik. 30 Ağustos – 4 Eylül arasında Samsun’da Teknofest heyecanını tekrar yaşayacağız.

“ARTIK TURKEY YOK TÜRKİYE VAR”

Vatandaşlarımız günlerce haftalarca uğraşarak alabildikleri hizmetlere elektronik devlet üzerinden saniyeler üzerinden gerçekleştiriyor. NFT gibi kavramsal hale getirdiklerimizle geleceğin teknolojilerine kendi damgamızı vurup ismimizi kazıyoruz.

Uluslararası alanda Turkey olarak kullanılan ismini Türkiye’ye çevirerek bu doğrultuda sembolik öneme haiz adımı attık. Artık Turkey yok Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de Turkish Airlines değil, Türkiye Havayolları yazacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprü sayesinde medeniyetimizin tarihimizden aldığımız güçle yüzümüzü geleceğe dönüyoruz.

“FİBER ALTYAPIYI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Türksat 5B uydumuz TV ve genişbant uydu kapasitemizi Afrika’dan Ortadoğu’ya Asya’ya kadar kesintisiz hale getirecektir. Kırsal ve dağlık yerlerde iletişim sürmesi için bu uydumuz afet ve acil durum hizmetlerine destek sağlayacaktır. Yetersiz internet altyapısı nedeniyle uzaktan eğitim programlarına katılmakta zorluk çekilmişti. Bu sorun da ortadan kalkacaktır.

30 yıl boyunca hizmet verecek Türksat 5B uydumuz ülkemiz frekans ve bölge haklarının da korunmasını temin edecektir. Mutlaka çözmemiz gereken bir diğer konu da fiber internet altyapısını yaygınlaştırmamızdır. Bu konuda yavaş gittiğimizin farkındayız.

Türk Telekom’daki sorunun çözümüyle bu alanda çalışan diğer firmaları da teşvik ederek fiber internet altyapısının geliştirilmesini sağlayacağız. Kırsala fiber götürecek ortak yapının kurulmasını da destekleyeceğiz.

Fiber altyapının hızla yaygınlaştırılmasının önündeki engelleri de hızla kaldıracağız. Ülkemizi 5G’ye hazır hale getirmiş olacağız. Son 20 yılda nasıl bölünmüş yol, otoyol, demiryolu, havalimanlarıyla donattıysak geniş bant interneti nasıl her köşeye ulaştırdıysak fiber altyapıyı da kısa sürede tamamlayacağız.

Gökyüzünü İHA, SİHA, helikopter, milli muharip uçaklar, modern gemiler, sondaj faaliyetlerle tahkim eden, sınırlarını fiziki elektronik güvenlik elemanlarıyla sağlama alan bir ülke olarak bu meseleyi de çözeceğimizden şüphe duymuyorum. Artık hızı ve vaktin en önemli unsur halinde dönüştüğü dönemde denizi geçip derede boğulmuş hale düşemeyiz.

Hizmete aldığımız Türksat 5B uydusunun bir kez daha ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 6A’yı da önümüzdeki yıl bu vakitlerde hizmete alacağız.

Dün devreye aldığımız Abdülhamid Han Sondaj Gemimizin bugün iletişimi kuruyoruz. Geldiğimiz ne sondaj ve sismik gemimiz vardı. Şimdi 4 sondaj 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Artık denizlerin dibinde gerek sismik araştırmayı gerekse sondaj çalışmalarını kendi gemilerimizle kimseye muhtaç olmadan yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl doğal gazı da çıkarmaya başlayacağız. İnşallah bereketini bizlere göstersin.

TÜRKSAT 5B’NİN ÖZELLİKLERİ

Türksat 5B uydusu; Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ile yakın komşu ülkeleri içeren geniş bir kapsama alanında hizmet verecek. Türksat 5B veri iletim hızını 15 kat artıracak ve geniş bant uydu internet hizmeti de vermeye başladı.

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın üretim ve entegrasyon faaliyetleri de devam ediyor.

Türksat 6A tamamlandığında Türkiye, dünyada kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir