Türk-İş asgari ücret masasından ayrıldı! 2023 asgari ücret net 8.500 TL oldu

Milyonlarca vatandaşın gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı 2023 asgari ücret açıklamasına kilitlenmişken Türk-İş pazarlık masasından kalktı. Külliye'deki masa düzenine göre Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret rakamının açıklanacağı toplantıya katılmadı.

featured

2023 asgari ücret için 9 bin liranın altındaki bir rakamda biz olmayız diyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, pazarlık masasından kalktı.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, resmi tekliflerinin 9 bin lira olduğunu belirtmişti. Atalay bu rakamın kabul edilmesi durumunda imzayı atacaklarını, aksi halde masaya oturmayacaklarını söylemişti.

TÜRK-İŞ, açıklamanın yapılacağı toplantıya katılmama kararı aldı. Öte yandan, TÜRK-İŞ’in karara muhalefet şerhi koyması bekleniyor.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücret rakamını duyurdu:

Net 8.500 TL

 

TİSK HEYETİ BAKANLIKTA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üyelerinden olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gitti ve Bakan Bilgin ile görüştü. Bakan Bilgin ve TİSK yönetimi Beştepe’ye gitmek için yola çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

TÜRK-İŞ’İN TALEBİNE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ’in asgari ücret için 9 bin lira talebine yönelik “Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz” sözlerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde Beştepe’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i kabul etti.

“ASGARİ ÜCRET TALEBİMİZ 9 BİN LİRA”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı sonrasında konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “40 senedir araştırma yapılıyor. Yoksulluk, açlık bununla ilgili. Uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1’inde açlık sınırı 7785 lira, yoksulluk 10 bin lira. Türk-İş’in teklifi 9 bin lira” demişti.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

2022 yılı için asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET, EYT’LİLERİ DE ETKİLEYECEK

EYT’lilere verilecek kıdem tazminatı yeni asgari ücret üzerinden ödenecek. Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, EYT’lileri de etkileyecek olan asgari ücret zammını köşesine taşıdı.

Karabıyık “Son birkaç aydır ülke gündeminin değişmez iki sorusu: “2023’te asgari ücret kaç lira olacak?” ve “EYT yasası ne zaman çıkıyor?” Her iki soruda milyonlarca çalışanı ilgilendirdiği gibi aynı zamanda bu çalışanların işverenlerini de ilgilendiriyor. Asgari ücretli çalışanına yeni yılda ne kadar Maaş ödeyeceğini merak eden işverenler aynı zamanda, EYT’li çalışanlarına (emekli olduklarında) ne kadar kıdem tazminatı ödeyeceğini de merak ediyor. Nasıl, asgari ücret yeni yıldan itibaren artırılmış yeni değerlerden geçerli olacaksa, EYT’lilere ödenecek kıdem tazminatı da yeni yılda yeni ücret değerleri üzerinden ödenecek.

Asgari Ücret tahminleri telaffuz da edilmeye başlandığından; net asgari ücretin 5 bin 500 liradan, 8 bin liraya, net 2 bin 500 lira (Yüzde 45) arttırıldığı varsayımı üzerinden yeni yılda çalışanlara ödenebilecek kıdem tazminatı tutarlarına ilişkin örnek tablo hazırladık. Asgari ücretten daha yüksek ücretlilerin de kıdem yıllarına göre ne kadar kıdem tazminatı hak edebilecekleri aynı tabloda yer almakta. Kıdem tazminatı tavanını aşan ücretliler ise en fazla tavan tutarı kadar (her çalışma yılı için) tazminat alabileceklerinden kıdem tazminatı tavanı için de bir tahminde (22 bin 500 lira) bulunduk.

AYRINTILAR GELİYOR…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir