Türk futbolunun efsane kalecilerinden Özcan Arkoç 81 yaşında hayatını kaybetti

featured

TFF’den yapılan açıklamada, “A Milli Takımı’mız ve Türk futbolunun efsane kalecilerinden Özcan Arkoç’un Almanya’da vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Özcan Arkoç’a Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri, yakınları ve futbol camiasına başsağlığı dileriz.” ifadeleri kullanıldı.

Arkoç, 9’u A Milli olmak üzere toplam 28 maçta ay-yıldızlı formayı giymişti. Türkiye’de Vefa, Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını terleten Arkoç, Avusturya’da Austria Wien, Almanya’da da Hamburg takımlarında görev almıştı.

Özcan Erkoç kimdir?

Özcan Arkoç Futbolcu (Uzunköprü 1938). Futbola Alpullu Şekerspor’ da başladı. Vefa (1956-1958), Fenerbahçe (1958-1962) ve Beşiktaş (1962-1964) futbol takımlarının kalelerini başarıyla koruduktan sonra, 1964’te Austria Wien, 1966’da Hamburg SV’ ye transfer oldu. F. Almanya’da oynayan en başarılı yabancı futbolcular arasında yer aldı. Futbolu bıraktıktan sonra Hamburg SV’de antrenörlük ve teknik direktörlük yaptı. 26 kez milli oldu.1983-1984 futbol mevsiminde Kocaelispor teknik direktörlüğünü yaptı.

1956’dan beri çeşitli seviyelerde milli formayı giyen Arkoç, 5 kez Türkiye Amatör Milli Futbol Takımı, 13 kez Türkiye Ümit Milli Futbol Takımı, bir kez de B Genç Milli olmuştur.

Arkoç, 17 yaşında forma giyerek ligin en genç oyuncusu olmuştu. 1956-57 sezonunda da takımı başarılı olmasa da Merkez Hakem Komitesi’nce ligin en centilmen futbolculardan biri olarak seçildi. Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği “Yılın En İyi Sporcusu” oylamasında 3. oldu. Özcan Arkoç, öğrencilik yıllarında da Sultanahmet Sanat Okulu’nun kalesini korumuş ve bir keresinde ise eski Beylerbeyi, Beşiktaş ve Fenerbahçeli Birol Pekel’in de oynadığı Beyoğlu Ticaret Lisesi’ne karşı da forma giymiştir.

1962’de Beşiktaş’a transfer oldu. İlk sezonunda bir puan farklı ikinci olsalar da Arkoç’un kalesini koruduğu Beşiktaş ligin en az gol yiyen ekibi oldu. Sonraki sezon da bir puan farkla lig ikinci oldular. Bu sezon sonrası Arkoç başarısı ile Avrupa kulüplerinin dikkatini çekti. Önce Alman kulüpleri tarafından istenen Arkoç, daha sonra Avusturya’da denendi. Austria Wien’e tarafından beğenilen Arkoç, 1964’te bu takıma transfer oldu.

Arkoç, 1964-1967 arasında 64 kez forma giydi. Daha ilk sezonunda Avusturyalı millî kaleci Gernot Fraydl’ın yerine geçti. İlk sezon ligde başarılı olmadılar, ikinci sezonunda ise 3. oldular. 66-67 sezonunda da üçüncü olsalar da Arkoç’un sayesinde ligin en az gol yiyen takımı oldular ve Avusturya Kupası’nı kazandılar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir