Trump mı, Biden mi; ABD’nin kaderini 9 eyalet belirleyecek

featured

ABD’de mevcut sonuçlar anketlerin öngördüğü gibi farklı bir Biden zaferi değil, başa baş bir yarış gösteriyor. Trump’ın Ohio ve Florida’yı tekrar kazanması, mevcut sonuçlara göre pensilvanya ile Michigan gibi eyaletleri de önde götürmesi seçimleri, sonuçlarının tahmin edilmesi zor bir hale getirdi.

2016’da Trump’ı ‘salıncak eyaletler’de elde ettiği zaferler Oval Ofis’e taşımıştı. Anketler Demokrat aday lehine sonuçlar göstermiş olsa da, Biden henüz bu tabloyu tersine çevirebilmiş değil.

Çoğu medya kuruluşunun tahminlerinde göre Biden, Seçmenler Kurulu oylarında hala önde, ancak yeni açıklanan sonularla bu fark erimeye başladı.

Türkiye saatiyle 09.00 sularında Joe Biden, eşi Jill Biden ile Delaware, Wilmington’daki seçim merkezinde kısa bir açıklama yaptı. Biden,  “iyimser” olduklarını söylediği konuşmada “Bulunduğumuz noktadan memnunuz. Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuzu biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Biden yaptığı kısa konuşmada “Bu seçimin sonucunu belirlemek bana veya Trump’a kalmaz” ifadelerini kullanırken o sırada tweet atan Trump da bir açıklama yapacağını duyurdu. “Büyük bir zafer” ifadelerini kullanan Trump “Öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar!” ifadelerini kullandı.

Seçimde hile vurgusu yaptığı tweetten bir saat sonra Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, “Seçimi biz kazandık” ifadelerini kullandı. Seçimde hile olduğunu söyleyen Trump, “Oy sayımının durmasını talep ediyoruz, Yüksek Mahkeme’ye gideceğiz” dedi.

Biden, toplam halk oyunda rekor kıracak

Başkan seçilmek için ‘electoral college’ adlı sistemde 270 oy almak gerekiyor. Ancak, seçimin halk oyunda galibi şimdiden belli. Joe Biden, Michigan ve Wisconsin’da kaybederek başkanlığı kaybetse bile ABD tarihinde rakibine en fazla oy farkı atarak kazanan aday olmaya çok yakın. California, New York ve Illinois gibi kalabalık eyaletlerde sayım tamamlandığında Biden’ın 155 milyon.

Politik anketlerde ABD’deki en saygın isimlerden biri olan bağımsız analist Nate Silver, Twitter hesabından, Biden’ın toplam halk oyunun 80 milyonu bulacağı, Trump’ın ise 73-75 milyon arası bir oy alacağı değerlendirmesini paylaştı.

ABD Kongresi’nde değişiklik yok

Başkanlık seçimi ile beraber 438 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ve 100 sandalyeli ABD Senatosunun 35 sandalyesi için de seçim yapıldı. Halen Temsilciler Meclisinde çoğunlukta olan Demokratlar, bu çoğunluklarını korudu. Senato’da ise halen sayımı devam eden beş seçime rağmen, Demokratların çoğunluk olma hayali oldukça azaldı. Joe Biden seçilse bile Cumhuriyetçi bir Senato ile çalışmak zorunda kalacak.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir