Hayal, gerçeğe dönüşüyor: TOGG fabrikası açılışı öncesi dikkat çeken ‘Devrim’ detayı

Bugün tüm Türkiye, yarım asırdan fazladır hayalini kurduğu yerli otomobil üretme idealini gerçeğe dönüştürmeyi başarmanın haklı gururunu yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderlik ettiği yerli otomobil hamlesinin bir sonucu olan TOGG'un seri üretiminin gerçekleştirileceği fabrika bugün açılıyor. Türkiye'nin kendi otomobilini üretme gayesi ise 1960 yılına kadar uzanıyor.

featured

4 Mart 1961 tarihinde o dönem İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Öğretim Üyesi olan Doçent Doktor Necmettin Erbakan Bakanlar Kurulu toplantısına davet ediliyor. Dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Fahri Özdilek’in başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu’nda yerli otomobil üretme fikri ciddi olarak ele alınıyor.

Erbakan, Konya’da kurulan Gümüş Motor Fabrikası’nın otomobil motorlarını seri halde imal edeceğini, traktör üretimi için kurulan Uzel Makas Fabrikası’nın makaslarını yapacağını ve elektrometal fabrikasının da çeşitli parçaları ile dişlilerini yapabilecek durumda olduğunu kurul toplantısında ifade ediyor.

4.5 AYDA ÜRETİLDİ

Bu toplantıdan yalnızca üç ay sonra 10 Haziran 1961 tarihinde Devrim otomobilini imalatı için Ankara’da ilk toplantı gerçekleştirildi. Şimdiki adı Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) olan Eskişehir Demiryolu Fabrikaları’nda yaklaşık 200 Türk mühendis gecesini gündüzüne katarak çalıştı.

İlk otomobilin 1961 yılındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yetişmesi istendiği için, mühendis ekibinin önünde 4.5 ay gibi kısa bir süre vardı.

KARA PROPAGANDAYA MARUZ KALDI

Bütün zorluklara rağmen dört adet otomobilinin üretilmesi başarıldı. Daha sonra ‘Devrim’ ismi verilecek olan bu otomobiller Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Ankara’ya götürüldü. O dönemin parasıyla 1 milyon 400 bin liranın ayrıldığı ve kısıtlı bir zaman diliminde üretilen otomobiller Ankara’da devletin zirvesinin önüne çıkartıldı.

Fakat talihsizlikler silsilesi de bundan sonra başladı. Arabaları tören alanına getiren konvoyun benzin ikmalinden haberi olmadığı için araçlara benzin alınamamıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz” sözünü söyledi.

Ertesi gün gazetelerde büyük bir karalama furyası başlatıldı. Büyük bir emeğin tezahürü olan ‘Devrim Otomobili’ tarihte eşine az rastlanır bir kara propagandanın hedefi haline gelmişti. Bunun ardından tekrardan Eskişehir’e getirilen Devrim arabası bir dönem fabrikanın içinde kullanıldı.

VE HAYALİ ERDOĞAN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında yaptığı tarihi konuşmada “Bu ülkede bu işe soyunacak bir baba yiğidin olduğunu düşünüyorum. Artık yerli bir otomobil yakışır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın önderlik ettiği projenin hayata geçirilmesi için büyük bir profesyonel ekip kolları sıvadı. 18 ayda üretilen TOGG otomobilinin sunumu 27 Aralık 2019’da gerçekleşti.

DEVRİM VE TOGG YAN YANA

Öte yandan Türkiye’nin yerli otomobilinin sosyal medya hesabından Devrim otomobili ve Togg’un yan yana yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.

Paylaşımda, “Dün, bugün, gelecek… Devrim mühendislerine saygıyla.” ifadelerine yer verildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir