TİP’li Sera Kadıgil’in kocası Tolga Sütlü sahtekar çıktı

Boğaziçi Üniversitesi'nde geçtiğimiz aylarda yaşanan evrak gaspı yoluyla veri çalma ve yolsuzluk olayının ardından yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Yapay organ nakli vaadiyle hem akademi dünyasını hem de hastaları dolandıran Paolo Macchiarini isimli dolandırıcı cerrahın çalışmalarının Türkiye ayağını yöneten akademisyen Tolga Sütlü, TİP Milletvekili Sera Kadıgil'in eşi çıktı.

featured

CHP sayesinde TBMM çatısı altına giren Sera Kadıgil, ezana ve Müslümanların kutsallarına hakaretleri ile sık sık gündeme geliyordu. TBMM çatısı altında bir milletvekiline yakışmayacak hareketleri ve üslubu ile tepkilerin odağına yerleşen Kadıgil’in kocası Tolga Sütlü ise tıp dünyasını şaşkına çeviren bir dolandırıcılığın baş kahramanlarından çıktı.

Hasar görmüş organların tedavisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla dünya çapında şöhrete kavuşan Karolinska Enstitüsü cerrahı Paolo Macchiarini‘nin gerçekte bir dolandırıcı olduğu ortaya çıkmıştı. Çalışmalarının çoğunun sahte olduğu ve hastalarının kısa süre içerisinde hayatını kaybettiği ortaya çıkan Macchiarini çalışmalarının bazılarında bazı Türk akademisyenlerle de çalıştığı çalışmanın yapıldığı yıllarda basına yansımıştı. O akademisyenlerden Tolga Sütlü‘nün skandal ortaya çıktıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Mikro Biyoloji ve Genetik bölümünde akademisyen olarak işe alındığı öğrenildi.

KAHRAMAN GİBİ SUNULDULAR

Tolga Sütlü ve doktora danışmanı Evren Alıcı çalışmaları sırasında ünlü cerrah Paolo Macchiarini için soluk borusu üretmişti. Macchiarini bu soluk borularını çeşitli hastalarda denemiş ve bu deneyler Sütlü’nün de yer aldığı bilimsel yayınlarda başarılı olarak anlatılmıştı.

Deneylerin çoğu başarısız oldu ve hastaların çoğu hayatını kaybetti. Paolo Macchiarini’nin soluk borusu ameliyatlarında yer alan Tolga Sütlü ve doktora danışmanı Evren Alıcı bu ölümlere ortak olmakla suçlanıyor. Bu çalışmalara katıldığı yıllarda Türkiye’de kahraman gibi tanıtılan Sütlü konu ile ilgili sessizliğini koruyor.

TÜRK GENÇ KIZ KOBAY OLARAK KULLANILDI

Tolga Sütlü’nün doktora çalışmalarını yaptığı sırada Yeşim Çetir adında bir Türk genç kız da ameliyat olan hastalar arasında yer aldı. Ameliyatı başarısız olan Çetir 2017 yılında uzun süren yaşam mücadelesini kaybetti.

2008’de tanınan Paolo Macchiarini adında dolandırıcı bir doktor yıllarca sahte çalışmalar, olmayan deneylerle insanları dolandırmış hatta Ordulu Yeşim Çetir gibi bir çok insanın katili olmuş bir sürü insana da tedavi edilemez halde zarar vermişti.

SKANDALDAN SONRA KADROYA GİRDİ

Macchiarini hakkındaki soruşturmanın 2018 yılında sonuçlanması ile birlikte bazılarında Sütlü’nün yer aldığı pek çok makale geri çektirildi. O sırada Sabancı Üniversitesinde çalışan Sütlü, olayın ardından 2019 yılında Sabancı Üniversitesi’nden uzaklaştırıldı. Fakat Sütlü’nün Sabancı Üniversitesi’nden ayrıldıktan sonra kişisel bağlantılarını da kullanarak Boğaziçi Üniversitesinde işe alındığı öne sürülüyor.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre işe kabul sürecinde, CV‘sinde geri çektirilen çalışmalarına da yer veren Sütlü, Boğaziçi Üniversitesi’ni yanıltmakla suçlanıyor.

VERİ ÇALMA OLAYINDAN SONRA İKİNCİ SKANDAL

Geçtiğimiz ay Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Tuna Tuğcu hakkında da bir skandal gerçekleşmişti. Kendi ve babasının şirketlerine üniversitede görev yaptığı kısımlarla alakalı doğrudan temin yöntemiyle para akıttığı iddia edilen Tuğcu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kandilli Bilim ve Araştırma Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiği gün, üniversite yetkililerinin açılışta olmalarını fırsat bilerek bilgi işlem merkezini bastığı ve yetkisiz evrak gaspı yaptığı ortaya çıkmıştı.

DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIMLAR

Sosyal medyayı aktif kullanan Tolga Sütlü’nün, paylaşımlarında sık sık üniversitede görevlerini sürdüren personel, akademisyen ve idarecileri gelecekte görevden almak, bazı öğrencilerin eğitim gördükleri fakülte ve programları kapatmak ve kendilerine yakın görmedikleri idareyi AB ve diğer yurtdışı fonlardan proje alamamakla tehdit ettiği paylaşımları dikkat çekiyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir