Teröristbaşı Fethullah Gülen ile Haşhaşi Hasan Sabbah arasındaki benzerlikler

featured

Dizilerde işlenen tarihi karakterler merak ediliyor. Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde canlandırılan Hasan Sabbah karakteri, “Hasan Sabbah kimdir?” araştırmalarını arttırdı. Haşhaşiler tarikatı ile bilinen Hasan Sabbah kimdir? Hasan Sabbah nasıl öldü, kim öldürdü? Teröristbaşı Fethullah Gülen ile Haşhaşi Hasan Sabbah arasındaki benzerlikler nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlık görevini yaptığı dönemlerde bir grup toplantısında, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşananlar nedeniyle yargı kurumu ve savcıları eleştirirken ‘Haşhaşiler’ olarak bilinen tarihi tarikata gönderme yapmıştı. Erdoğan konuşmasında; “Büyük Selçuklu Devletinde Haşhaşiler denilen gözü dönmüş gizli bir örgütün devlet bünyesini nasıl esir almaya çalıştığını, gerektiğinde düşmanlarla nasıl işbirliğine gittiğini, asırlar önce millet olarak yaşadık ve gördük. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu sinsi virüslere, devlet bünyesini terk etmeye yönelik sızıntılara asla geçit vermez ve vermeyecektir” dedi. Bu konuşma ülke gündeminin başköşesine oturdu.
Hasan Sabbah ve “Haşhaşiler” olarak adlandırılan taraftarlarına yönelik var olan algı İslami ve milliyetçi çevrelerce bilinçli olarak yaratıldı.

Tarihçiler yüz yıllar boyunca Hasan Sabbah’ın adamları hiç çekinmeden cinayet işlediğini; halkın büyük bir korku içinde yaşadığını anlatıp durdu. Egemenlere ve onların yardakçısı bu tarihçilere göre, Hasan Sabbah aynı acımasız hükümleri ailesine  karşı da uyguluyordu. Fedailerine esrar içirerek katliama gönderen Sabbah, biri cinayet biri içki içmekle suçlanan iki oğlunu idam ettirmekten bile kaçınmamıştı.

Teröristbaşı Fethullah Gülen’in yargılandığı davada Hasan Sabbah tarafından 1090 yılında kurulan “Haşhaşi” örgütlenmesinin, dönemin Sünni, siyasi ve dini çevrelerini düşman görüp özellikle Abbasi halifeliği ve onun koruyucusu Büyük Selçuklu Devleti’nin esas düşmanı olduğu belirtilen iddianamede, bu tarikatın en önemli özelliğinin ileride suikast düzenlemeyi düşündüğü siyaset adamları ve Sünni alimlerin yanına yıllarca kendini gizleyen adamlar yerleştirip günü geldiğinde suikast gerçekleştirmek olduğu aktarıldı.

Hasan Sabbah kimdir?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Gürkan Uygun’un canlandırdığı Hasan Sabbah karakteri, Nizârî-İsmaili Devleti’nin ve Haşhaşî fedai grubunun kurucusudur.

Farklı bir dini ekole dayalı üst düzey dini bilgi birikimine ve otoriter bir liderlik karakterine sahip olduğu bilinen Hasan Sabbah kurduğu tarikatın suikaste dayanan farklı askeri taktikleri ve 34 yıl boyunca dışına çıkmadan yaşadığı Alamut Kalesi ile tanınmaktadır.

Hasan Sabbah’ın hayatı

1046-47 veya 1053-54 yıllarında On iki İmam Şiiliği’nin önemli bir merkezi olan Kum kentinde doğduğu rivayet edilir. Sabbah, hayatını anlattığı Sergüzeşt-i Seyyidina adlı eserinde Himyerî Krallığı’nın soyundan geldiğini ve babasının Yemen’den Kufe’ye oradan da Kum şehrine göç ettiğini belirtmektedir. Babası Ali bin Muhammed Oniki İmam Şiiliğinin önemli isimlerinden birisiydi. Oğlu Hasan’ın felsefe, kelam, mantık, fıkıh ve riyaziyyat alanlarında iyi eğitim almasını sağladı.

Alamut’tan önce Hasan Sabbah

Din alimi olmak isteyen Sabbah tahsilini devam ettirmek için Rey şehrine gitti. On yedi yaşına kadar bağlı kaldığı Oniki İmam Şiiliğinden, karşılaştığı Fatımî daisinin etkisiyle İsmaililik mezhebine geçiş yaptı. Sabbah’taki yeteneği fark eden Irak bölgesi başdaisi İbn Attaş kendisine Fatımî Halifesi Müstansır’ın yanına gitmesini ve Darülhikme’de İsmaili mezhebi hakkında eğitim almasını tavsiye etti. İsfahan civarında iki yıl İbn Attaş’ın vekili olarak davette bulunduktan sonra Azerbaycan, Musul, Sincar, Rahbe, Şam, Sayda, Sur ve Akka üzerinden 1078 yılında Kahire’ye ulaştı. Burada başdai Ebu Davud tarafından karşılandı ve Halife Müstansır-Billah ile görüştü, ilgi ve alakasına mazhar oldu. Halife, kendisini vekil olarak seçti ve ileride Horasan bölgesinde dailik yapmasını istedi.

Alamut Kalesi nerededir?

Alamut Kalesi, kelime anlamı olarak ‘’Kartal Yuvası’’ demektir. Alamut Vadisi’yle Talekan Nehri’nin birleştiği yerde, Kazvin’in kuzeydoğusunda yer alan Alamut, yüksekliği 2 bin metreyi aşan kayalar üzerine inşa edilmiştir. İran sınırları içerisinde yer alan Alamut Kalesi, Deylem bölgesinde Alamut Vadisi ile Talekan Nehri’nin birleştiği yerde bulunmaktadır. Deylem bölgesinde yer alan Alamut Kalesi, Deylemli hükümdarlardan biri tarafından kurulmuştur. Kuruluş tarihi net olarak bilinmemekle birlikte 805 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. dönem içerisinde birçok kez yeniden imar edilmiştir. Günümüze küçük kalıntıları ulaşan Alamut Kalesi, ününü Hasan Sabbah’a borçludur. Sabbah ve fedaileri, kaleyi ele geçirdikten sonra bölgeyi Batıniliği’n ve teşkilatın merkezi olarak kullanmışlardır. Fedailerin hayatları bu kalede geçmekle beraber, kalenin içine kurulan cennet bahçelerinde öldürmek ve ölmek için yetiştirildikleri söylenmektedir. Hasan Sabbah Alamut Kalesini ele geçirmiş ve ölümüne kadar burada kalmıştır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir