Telegram nedir, nasıl kullanılır? Telegram neden bu kadar güvenli?

featured

Mesajlaşma servisi WhatsApp Messenger’ın en büyük rakibi olan Telegram, iOS ve Android’de mevcuttur. Kullanımı ve güvenirliği nedeniyle dikkat çeken Telegram hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.

Telegram nedir?

WhatsApp’ın rakibi olarak gösterilen Telegram, aylık 400 milyon aktif kullanıcısı olan ücretsiz anlık mesajlaşma uygulamasıdır.

Telegram’da görüntülü arama (video call) özelliği dahil pek çok avantaj yer alır. Fotoğrafların kalitesi düşmeden de atılabilecek bir uygulama olan telegramda video atma süresi de daha uzundur.

Görüntülü arama var mı?

Klasik mesajlaşma servisinin yerini alan WhatsApp Messenger’ın en büyük rakibi Telegram, iOS tarafında aldığı son güncelleme ile önemli bir eksiğini kapattı. Telegram’a eksikliği hissedilen özelliklerden görüntülü arama (video call) ilk olarak iOS platformunda aktif edildi. Kullanıcıların Telegram’da görüntülü konuşma yapmak için 6.3 sürüme güncellemeleri ve beta test programına katılmaları gerekiyor. Peki, Telegram’da görüntülü konuşma nasıl yapılacak?

Telegram’da görüntülü aramayı etkinleştirmek için, Ayarlar menüsü altından “Deneysel Özellik” seçeneğinin açılması gerekiyor. Bundan sonra profil menüsünde “Görüntülü Arama” butonu görünür hale geliyor. Yalnız görüntülü konuşma için karşı tarafın da aynı adımları izleyerek özelliği açması gerekiyor.

Bulut depolama, klasörler ve çapraz platform desteği gibi etkileyici özelliklere sahip olan Telegram, sadece Android platformunda 500 milyon indirmeyi geçti.

Nasıl kullanılır?

Telegram’ı indirin ve uygulamayı açın.

Güncel cep telefonu numaranızı yazın.

Telefonunuza gelen onay kodunu çıkan ekrana yazın.

Adınızı, soyadınızı yazın ve bir profil resmi ekleyin.

Menü butonuna basarak yeni grup, yeni kanal oluşturabilir ya da arama yapabilirsiniz.

Telegram’ı bilgisayarınızda ya da iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlarınıza App Store ve Google Play üzerinden indirerek kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın tıpkı WhatsApp’da olduğu gibi masaüstü sürümü de bulunuyor. Telegram masaüstü sürümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Telegram güvenli mi?

Telegram, WhatsApp’ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuç olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere aynı anda birkaç cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB’a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tüm bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.

Telegram, çoklu veri merkezi altyapımız ve şifrelememiz sayesinde çok daha hızlı ve güvenlidir. Üstelik Telegram’da özel mesajlaşma ücretsizdir ve ücretsiz kalacaktır. Sonsuza kadar reklam yok, abonelik ücreti yok.

API’miz açıktır ve geliştiricilerin kendi Telegram uygulamalarını oluşturmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, herkesin Telegram için özel araçlar oluşturmasına, herhangi bir hizmeti entegre etmesine ve hatta dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılardan ödemeleri kabul etmesine olanak tanıyan geliştiriciler için bir Bot API platformuna da sahibiz.

Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahipti ancak son sözleşme sonrası bu özelliğin ne olacağı bilinmiyor. Telegram sohbetlerinde ise mesajlar şifreli.

WhatsApp, Signal şifrelemesini kullanırken Telegram bunun için MTProto yöntemini kullanıyor. MTProto’da da herhangi bir güvenlik açığı bulunmamasına rağmen uzmanlar bilinen bir protokolün daha güvenilir olduğunu savunuyor.

Telegram’da sohbetleri PIN Kodu ve şifre korunabiliyor. WhatsApp ise bu açıdan bir adım geride.

WhatsApp normal kullanımda daha güvenli olsa da Telegram’ın özel sohbetleri, gizli mod klavyesi ve isteğe bağlı güvenlik katmanı bir adım öne çıkıyor. Kendi kendini imha eden mesajlar ve ekran görüntüleri de WhatsApp’ı bu rekabette geri düşürüyor.

WhatsApp’ın gizliliğiyle ilgili belirleyici bir nokta da kullanıcı hesaplarının telefon numaralarıyla ilişkili olması. WhatsApp’ta kimseyle numarasını bilmeden sohbet edemezsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir