TBMM Başkanı Mustafa Şentop: ”AYM’nin Enis Berberoğlu kararı bağlayıcıdır”

featured

Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararına yönelik açıklama yapan TBMM Başkanı Şentop, ”paylaşmasam da Yargıtay’ın dokunulmazlık kararı bağlayıcı” ifadelerini kullandı.

Şentop’un konuşmasının devamında, ”Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi. AYM’nin kararları bağlayıcıdır. Kesin hükmü kaldırmaz. Karara muhatapları ve ilgili mahkemenin uyması gerekir.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesinin Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile ilgili “hak ihlali” kararı vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesinin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Ağır Ceza Mahkemesi kararında Anayasa MahkemesininKuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’na atıf yaparak şu ifadeleri kullanmıştı: Anaysa Mahkemesi esas inceleme sonunda başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.

Bu karar sonrası Enis Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, Berberoğlu’nun yeniden yargılanması için bir üst mahkeme olan 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de itiraza ilişkin yaptığı değerlendirmede, “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Dosya yeniden 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir