Güney Kore’deki Cadılar Bayramı izdihamında kan donduran ifade! Görgü tanığı yaşanan dehşeti anlattı

Güney Kore'de meydana gelen 153 kişinin hayatını kaybettiği Cadılar Bayramı izdihamı tüm dünyayı hayrete düşürdü. Çoğu kurbanın 20'li yaşlarında, eğlenmeye giden gençlerden oluştuğu izdihama yerel bir ünlünün olduğu söylentileri bilinirken kabusu yaşayan görgü tanıdı Taverniti olanları anlattı. İzdihamda arkadaşları ölen Avusturalyalı genç, sorumluların kim olduğunu söyledi.

featured

Tıka basa olduğu görülen sokaklarda, çoğunluğu 20’li yaşlarında olan 153 kişi ezilerek veya boğularak hayatını kaybetmişti. Ulusal medyada yer alan bazı haberlere göre izdiham, Itaewon’daki eğlence mekanına kimliği açıklanmayan bir ünlünün geleceğine dair söylentilerle kalabalığın buraya akın etmesi sonucu yaşanmıştı.

Görgü tanıkları, büyük bir kalabalığın aniden 4 metre enindeki sokağa doluştuğunu, arkadakilerin baskısıyla öndekilerin düşerek üst üste yığıldığını anlatmıştı.

Ulusal İtfaiye Teşkilatı ise izdihamın, eğlence mekanlarının yer aldığı dar sokakta arka taraftakilerin kalabalığı itmeleri sonucu yaşandığını düşündüklerini belirtti.

“YAŞANAN ŞEY İZDİHAM DEĞİLDİ”

Son yılların en korkunç olaylarından bir olarak tanımlanan izdihamla ilgili yeni bir tanık konuştu. Facia sırasında arkadaşlarıyla alanda bulunan Avustralyalı Nathan Taverniti isimli genç, yaşananların bir andan gerçekleşen bir izdiham olmadığını, yavaş yavaş ve eziyet dolu bir ezilme olduğunu belirtti.

Dört kişilik bir arkadaş grubu olarak Cadılar Bayramı partisi nedeniyle ülkeye seyahat ettiklerini söyleyen Taverniti, doğum gününü kutlamak için seyahate katılan arkadaşının gözlerinin önünde hayatını kaybettiğini belirtti. Tiktok’ta paylaştığı bir videoda dehşeti anlatan Taverniti, kız arkadaşının son sözlerinin “Nefes alamıyorum” dediğini söyledi.

Dehşeti gözyaşlarıyla anlatan Taverniti, arkadaşlarının elini tutmaya çalıştığını ancak kalabalıkta ayrı düştüklerini söyledi. Gruptaki diğer iki arkadaşının yoğun bakım ünitesinde olduğunu söyleyen Taverniti izdihamın nedenine ilişkin gözlemlerini anlattı.

“TEK SUÇLU YETKİLİLER”

Olaya parti yapan insanların neden olmadığını söyleyen Avustralyalı genç, etkinlikte hiçbir polis kuvvetinin ve acil durum ekibinin olmamasının kaos yarattığını söyledi.

İnsanların çığlıklar atarak yardım istemeye başladıkları andan itibaren hiçbir yetkilinin yardım etmediğini söyleyen Taverniti, ezilenlerin arasında olmayanların şarkı söyleyip gülerek yaşananları kayıt altına aldığını belirtti.

“YARDIM EKİPLERİ 2 SAAT SONRA GELDİ”

Hiçbir görevlinin, izdihama engel olmak için en ufak bir girişimde bulunmadığını iddia eden Taverniti kalabalığı kendi imkanlarıyla durdurmaya çalıştıklarını aktardı. Arkasında bulunan kalabalığı “Geri gidin, buraya doğru ilerlemeyin, insanlar ölüyor” diye bağırdıkları halde kimsenin kulak asmadığını söyleyen genç, polis teşkilatının geç geldiğini aktardı.

Taverniti, İlk polis ekibinin olaydan yarım saat sonra geldiğini, destek kuvvetlerinin de en az 1 saat sonra gelmeye başladığını söyledi. Tüm bunlar olurken hiçbir acil yardım ekibinin olmadığını söyleyen Taverniti ambulansların yaklaşık 1 buçuk – 2 saat sonra geldiklerini söyledi.

“İLKYARDIMI BİLE HALK YAPTI”

Felaketin sorumlusunun yetkililer olduğunu belirten Taverniti, kalp masajı gibi ilkyardım uygulamalarının bile tıbbi ekipler tarafından değil çevrede bulunan kişiler tarafından yapıldığını söyledi.

Cadılar Bayramı kutlamalarına yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Ülkede K-Pop konserlerinin yanı sıra festival ve kutlama gibi etkinlikler iptal edildi.

Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, olayın hemen ardından acil durum toplantıları düzenledi. Televizyonlardan halka seslenen Yoon, “ulusal yas” ilan ederken “Bu trajedi ve felaket asla yaşanmamalıydı” dedi.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir