Taramalar aksadı: Halk sağlığı sorunu kapıda!

featured

Dünyayı etkisi altına alan, bir milyonun üzerinde kişinin ölümüne neden olan yeni tip korona virüsü salgıyla mücadelede 7 ay geride kaldı.

İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana uzmanların da uyarısıyla acil durumlar dışında hastaneye gitmeyen çok sayıda kişi, birinci basamak sağlık hizmetinin verildiği aile sağlığı merkezlerinde yoğunluk oluşturdu.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra hem vakaları hem de vaka yakınlarını tek tek arayan, anlık gelişmeleri sisteme giren ve vakaları yönlendiren aile hekimleri, ilk vakanın tespit edilmesinden bu güne artan iş yükünü, karşılaştıkları sorunları ve taleplerini anlattı.

ŞEFFAFLIK SÜRECİ İŞLETİLEMEDİ: KAOS VE DÜZENLİKLİK YAŞANIYOR

Pandemi sürecinin başından bu yana en büyük problemin salgının yönetilememesi olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid–19 İzleme Grubu üyesi ve Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, “Salgının başından bu yana TTB olarak şeffaflık sürecinin işletilmesi gerektiğini söylüyoruz ama işletilemedi. Sağlık Bakanlığı’nın verileri açık bir şekilde bilim insanlarının, hekimlerin bilgisine sunmalıydı. Elimizde veriler olmadan bir kaos ve düzensizlik yaşanıyor. Nitekim benim bölgemde kaç pozitif vaka olduğunu, ne oranda tedbir almam gerektiğini bilmiyorum. Bilimsel temellerden uzak, bilinmezlikler içindeki yaklaşım bizi yoruyor” ifadelerine yer verdi.

SALGININ BAŞI, ORTASI, SONU YOK: POZİTİF VAKALAR 10 GÜN SONRA SOKAKTA

Aile Sağlığı Merkezlerine, ateş, boğaz ağrısı, koku alamama şikâyetleriyle gelip de pozitif çıkan vaka sayısının hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken ve ekipman yetersizliğini vurgu yapan Filiz Ünal, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“Pandemi süresince aile planlaması hizmetleri, gebe izlem takibi, bebek ve çocuk izlem takiplerini yaptık. Tüm çocukların ve kronik hastalığı olan kişilerin aşılamaları, gezici sağlık hizmetleri ve yerinde sağlık hizmetlerine koşturulduk. Bu kadar iş yükü yetmezmiş gibi okul dönemi aşılama hizmetleri de aile hekimlerinin küfelerine yüklendi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bu süreçte evdeki karantina sürecini güncelledi. PCR pozitif vakalarda PCR alındığı günden itibaren, olası vakalarda ise belirti başlangıcından itibaren 10. günün sonunda izolasyon sonlandırılıyor. 10 gün içerisinde virüs tamamen yok oluyor mu? Bu kişilerin insanların arasında dolaşması tehlikeli değil mi?”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir