Süveyş Kanalı’nda karaya oturan ‘The Ever Given’ gemisi hareket ettirildi

featured

Dünyanın en önemli su yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nda 24 Mart’ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı. Günlerdir gerçekleştirilen kurtarma operasyonu sonucu “The Ever Given” isimli geminin kurtarıldığı ifade edildi.

Bugün sabaha karşı Süveyş Kanalı Yönetimi’nin Başkanı Osama Rabie bir açıklama yaptı. Rabie, sabahın erken saatlerinde 200.000 tonluk ağırlığa sahip Ever Given’ı serbest bırakmak için çok önemli bir adım attıklarını açıkladı.

Gemiyi sıkıştığı yerden kurtarmak ve yeniden hareket etmesini sağlamak için müdahalede bulunan römorkörların çalışmalarının ardından gemi yüzdürüldü. Böylelikle Süveyş Kanalı’ndaki trafiğin kısıtlı da olsa yeniden açılması bekleniyor.

MarineTraffic.com’dan alınan uydu verileri, geminin aynı konumda olduğunu, etrafının ise römorkör filosuyla çevrili olduğunu gösterdi.

Dünya ticaretinde kriz yarattı

Rabie, “Bu iyi bir haber. Gemiyi oturduğu karadan kaldırmayı başardık, hafif hareket etmeye başladı. Halen çalışmamız gerekiyor fakat birkaç saat sonra gemi kanalda yoluna devam edebilir” dedi.

Tayvan merkezli Evergreen Group tarafından idare edilen gemi, Süveyş Kanalı’nda tıkanmaya yol açmış ve bu durum dünya genelindeki taşımacılığı büyük bir sekteye uğratmıştı.

Uluslararası ticarete günlük 7 milyar dolar gibi bir zarar verdiği tahmin edilen Ever Given’ın karaya oturma sebebi olarak net bir açıklama yapılmasa da yetkililer “insan hatası” üzerinde duruyor.

Ne olmuştu?

“The Ever Given” isimli geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanalı İdaresi, aynı gün deniz trafiğinin normale döndüğünü açıklamış ancak 25 Mart’ta, gemi yeniden hareket edene kadar Süveyş Kanalı’ndaki trafiğin askıya alındığını duyurmuştu.

Söz konusu geminin sahibi Japon firma da 26 Mart’ta yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde “zorluklarla karşılaşıldığını” bildirmişti.

Süveyş Kanalı’ndaki gemi krizinde günlük zarar 9,6 milyar doları buldu! Gemi ikiye bölünebilir…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir