Aleyna Çakır davası şüphelisi Ümitcan Uygun neden tutuklanamıyor?

featured

3 Haziran Çarşamba günü Aleyna Çakır ismini kullanan Sema Esen’in cansız bedeni Ankara Keçiören’deki evinde bulundu. Polis, Çakır’ın evine, Çakır’ın erkek arkadaşı olduğunu söyleyen Ümit Uygun’un ihbarı üzerine gitti. Uygun, polise Çakır’ı evinde ölü bulduğunu söyledi.

Adli Tıp raporunda Aleyna Çakır’ın bornoz kuşağı ile kendini asarak hayatına son verdiği belirtildi. Fakat Çakır’ın ölümünün ardından, Ümit Uygun’un, şiddet uyguladığı Çakır baygın bir haldeyken sosyal medya hesabından canlı yayın yaptığı görüntüler ortaya çıktı. Adli Tıp raporunda, hayatını kaybeden Çakır’ın ellerinde ve bacaklarında morluklar olduğu bilgisi de yer alıyordu.

Uygun, Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmada ifade verdi, fakat tutuklanmadı. Uygun’un tutuklanmasını talep eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile yaşananları konuştuk.

Ümit Uygun ifadesinde, Aleyna Çakır’la cansız bedeni bulunmadan bir gün önce görüştüğünü, Çakır’ı eve bırakıp arabasını da orada bırakarak başka bir yere gittiğini, daha sonra gidip arabasını aldığını söyledi. Fidan Ataselim, Uygun’un eve girip girmediğinin anlaşılması için Çakır’ın yaşadığı apartmanın kamera görüntülerinin beklendiğini aktardı.

Çakır, Uygun’un yaptığı Instagram canlı yayınından da anlaşılan şiddet sonrası Uygun’dan şikayetçi olmuştu. Şikayet üzerine verdiği ifadesinde Ümit Uygun, Aleyna Çakır’a tokat attığını, Çakır’ın sinir krizi geçirip bayıldığını söyledi. Uygun, sosyal medyada yaptığı yayını ise inkâr etti.

Çakır’ın ölümünün ardından videonun sosyal medyada yankı bulması üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü “17 Nisan’da Aleyna Çakır’ın Ümit Uygun ve E.Ö. tarafından darp edildiğini, astım hastası olması nedeniyle darp neticesi bayıldığını ve bu durumun erkek arkadaşı Ümit Uygun tarafından sosyal medyada paylaşıldığını beyan ederek Ümit Uygun ve E.Ö.’den şikayetçi olduğunu, şüpheli şahısların mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldığını” açıkladı.

Başsavcılık: “Darp olayıyla ölüm olayının ilgisi yok”

Darp olayıyla ilgili konuşan Ataselim, “Uygun’un darp sebebiyle ifadesi alınmış ama neden serbest bırakıldığıyla ilgili bir açıklama yok. Çakır’ın şikayetini geri çekmesi üzerine kamu davası açıldı deniyor ama bu davayla ilgili ortada bilgi yok, ona ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Kamuoyunda yükselen tepki üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan da darp görüntülerine ilişkin açıklama geldi. Soruşturmanın gizliliğine dikkat edilerek toplanan delillerin incelendiği belirtilen açıklamada, Çakır’ın darp edilmesi ve ölümü arasında bir ilgi bulunmadığı vurgulandı: “Bazı sosyal medya hesaplarında Aleyna Çakır müstear ismini kullanan müteveffa S.E. hakkında yapılan paylaşımlarda iddia edildiği üzere, müteveffanın erkek arkadaşı olan şahsın müteveffayı darp edip buna ilişkin görüntüleri müteveffanın sosyal medya hesabı üzerinden canlı olarak yayınladığı şeklindeki olayın, müteveffanın ölüm olayıyla bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Haziran ayının ilk sekiz gününde sekiz kadın cinayeti işlendiğini, yakın zamanda Şule Çet başta olmak üzere şüpheli kadın cinayetlerinin aydınlatıldığını hatırlatan Fidan Ataselim, Çakır’ın ölümüyle ve Uygun’un tutuklanmamasıyla ilgili sorulara cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

“Şüpheli bir ölüm varken şiddet uygulayan kişi nasıl serbest bırakılır?”

Ataselim, “O görüntülerin ortaya çıkması, ‘Daha ne olsun’ dedirtiyor. Bir kadının şüpheli ölümü ortadayken bu kişi soruşturma aşamasında nasıl tutuksuz olur? En ufak ihtimalle dahi sorumlu oysa ve bu süreçte kaçarsa bunun hesabını kim verecek? Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı büyük bir sorumluluğun altına giriyor. Gerçeği açıklasınlar, tüm toplum bilsin” diye konuştu.

Soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyleyen Ataselim, Uygun’un cinayet işlememiş olsa dahi uyguladığı kesinleşen şiddetle ilgili yargılanmasını gerektiğinin altını çizdi. İntihara sebebiyet vermenin de bir suç olduğunu hatırlatan Ataselim, “Aleyna’nın ölümünün şüpheli kadın ölümü olarak aydınlatılması, bu soruların açığa çıkması için elimizden geleni yapacağız” diyerek Ümit Uygun’un tutuklanması için başlattıkları eylemler için kadınlara çağrıda bulundu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir