Bakan Soylu, ‘Bir baron daha içeride’ diyerek duyurdu! Urfi Çetinkaya’nın kardeşi Aydın Çetinkaya gözaltında

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bir baron daha içeride, gözaltında şu an. Epeydir peşindeydik. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi şu anda gözaltında" dedi.

featured

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, medya temsilcilerinin yer aldığı uyuşturucu ile mücadele toplantısında konuştu. Uyuşturucunun küresel bir afet olduğunu belirten Bakan Soylu, Narkoterör operasyonları sayesinde PKK terör örgütünün doğrudan kasasına girecek olan 66 milyar 790 milyon lira değerinde uyuşturucu ele geçirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli suç analiz programı olan ASENA’yı tanıtan Bakan Süleyman Soylu, yazılım sayesinde 3 bin 594 suçlunun yakalandığını ifade etti. Emniyet teşkilatının önemli bir kazanımı olduğunu belirtirken, “Bu bizim yeni çocuğumuz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli suç analiz programını yaptıklarını belirten İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu yazılım sayesinde 3 bin 594 suçlunun yakalandığını kaydetti.

EMNİYETİN YENİ ÇOCUĞU “ASENA”

Analiz Sistemleri Narkotik Ağı (ASENA) yapay zeka ile oluşturmuş analiz programından bahseden Bakan Soylu, “bu bizim yeni çocuğumuz” ifadelerini kullandı. Yazılımın devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Soylu, “Bu yapay zeka programı birçok veriyi analiz edip suçluyu yakalıyor. 10 orandan 4’ünde başarı sağlıyor. En son 200 kg patlayıcı ele geçirdiğimiz operasyonu ASENA sayesinde yaptık” dedi.

MATAMFETAMİN’E DİKKAT

Yeni bir kimyasal olarak piyasaya sürülen metamfetamine dikkat çeken Bakan Soylu, “Türkiye’nin etrafındaki coğrafya bu tehditle karşı karşıyadır. 2021 yılında Türkiye’de 5 ton 528 kg yakalandı. İran’da ise bu oran 25 ton 170 kg’dır. Yapılan operasyonlar neticesinde Türkiye’nin tüm illerine yayıldığı görüldü. Çok kısa sürede bağımlılık yapan bir madde” dedi.
Bonzai’nin oluşturduğu tehlikeyi ortadan kaldırdıklarını ifade eden Süleyman Soylu, “Bu Türkiye’nin ortaya koyduğu başarının bir sonucudur” diye konuştu. 2019 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 3,1’inde, Avrupa’da ise yüzde 29 seviyesinde uyuşturucu bağımlılığı olduğunu söyledi.

Avrupa’da en fazla miktarda eroinin yüzde 62 ile Türkiye tarafından ele geçirildiğini, bu oranın Dünya genelinde yakalan eroin oranının yüzde 21’i olduğunu belirtti.

Ayrıca Yeşilay ile birlikte Atık su analizi yapılarak şehirlerin kanalizasyonlardan alınan örnekler ile uyuşturucu kullanım takibinin yapıldığını söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda, “Okul önlerinde uyuşturucu satılıyor cümlesini duyuyorsak bu bizim için en büyük başarısızlık hikâyesidir. Böyle bir durumu biz kabul edemeyiz. Çok şükür uzun suredir böyle bir şey duymuyoruz” dedi.

BARONLARI YAKALIYORUZ

“2017 yılı başında uyuşturucu suçundan 37 bin 367 tutuklu bulunurken uyuşturucu ile etkin mücadele sonucu bu oran bugün 106 bin 37 kişiye yükseldi. Bunların 3 bin 982’si kadınlardan, 200’ünün ise çocuk oluşuyor” diyen Bakan Soylu, tutukluların büyük bölümünün satıcı olduğunu belirtti.

Ana muhalefet partisinin “baronlara bir şey yapmıyorsunuz” eleştirisini gündeme getiren Bakan Soylu, “Bilgiden yoksun bir anlayış. Uyuşturucuyla mücadeleyi etkisizleştirmeye çalışan bir anlayış. 2016-2021 yılları arasında 945 suç organizasyon çetesi çökertildi. 9 bin 633 kişi yakalandı. Bu operasyonlarda baron olarak bilinen kişiler yakalandı. Baronlarla mücadelemizde TCK’nın 220. maddesinde yapılan değişiklik bizi bu noktaya taşıdı. Bakın şimdi gelen bir bilgi. Önemli bir uyuşturucu baronu daha yakalandı. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi” ifadelerini kullandı.

NARKOTERÖR operasyonlarıyla terör örgütlerine darbe vurduklarını söyleyen Bakan Soylu, 66 milyar 790 milyon değerindeki uyuşturucu ele geçirildiğini ve bu para doğrudan PKK’nın kasasına girecek miktar olduğunu belirtti. Çok yönlü bir ağın olduğunu belirten Bakan Soylu, göçmen kaçakçılığı yapanların aynı zaman da uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını söyledi.

BATAKLIK OPERASYONU DÖNÜM NOKTASI

Bataklık Operasyonunun terör operasyonları kadar önemli olduğunu belirten Bakan Soylu buradaki ilk ihbarın bizzat kendisine yapıldığını belirtti. Suç gelirleriyle mücadele birimlerinin kurulduğunu ifade eden Süleyman Soylu, “Bataklık operasyonu neticesinde 17 şirkete kayyum atandı. 20 milyon değerinde mal varlığına el konuldu. Bataklıkta FETÖ iltisaklılar da tespit edildi. Şahsım adına bu operasyondan sonra çok şey değişti” ifadelerini kullandı.

DEDİKODU KUMKUMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan yardımcısını bir AB büyükelçisine gönderdiğini konusunda sessiz kaldığını gündeme getiren Bakan Soylu, “bir şey daha söyleyim size. En yakın arkadaşına ‘sana bununla ilgili bir şey söylenirse inkar et’ dediğini biliyorum” diye konuştu.

CHP’nin Atatürk’ün partisi değil, İnönü’nün partisini olduğunu İnönü’nün de Atatürk’e karşı olduğunu söyledi. Kurumlarının önünde eylem yapan Kılıçdaroğlu’na ise, “Ana muhalefet lideri sivil itaatsizliğe çağrı yapıyor, kamu düzenini bozmaya çalışıyor. Devlet kurumlarının önüne gidip bir ana muhalefet liderinin eylem yapması siyasi olarak doğru değil. FETÖ pişiriyor, sosyal medyada bir takım mahfiller kaynatıyor, Dedikodu Kumkuması da son hamleyi yapıyor” diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir