Star Wars’dan esinlendiler: “Hissedebilen” yapay deri geliştirildi

featured

Singapurlu araştırmacılar, dokunma hissini algılayabilen bir ‘elektronik deri’ geliştirdi. Araştırma ekibinin lideri Benjamin Tee, Star Wars (Yıldız Savaşları) üçlemesinde Luke Skywalker karakterinin sağ elini kaybettikten sonra dokunma hissini geri getiren robotik elinden esinlendiklerini söyledi.

Star Wars’dan esinlendiler: Yapay deri geliştirildi

‘İNSANDAN 1000 KAT HIZLI ALGILIYOR’

Geliştirilen ‘deri’nin, protez el kullanan kişilerin nesnelerin şeklini ve dokusunu hissetmesinin önünü açması bekleniyor. Araştırmacılar, elektronik deri sayesinde ısı ve acının da hissedilebileceğini söylüyor. Asenkron Kodlu Elektronik Deri (ACES) adı verilen keşfin, dokunmayı insanların sinir sisteminden 1000 kat daha hızlı algıladığı, nesnelerin şekil, doku ve sertliğini bir göz kırmasından 10 kat daha hızlı hissettiği belirtildi.

1 santimetrekare boyutunda olan ACES, 100 küçük sensörden oluşuyor. ACES, şu an 20 ila 30 farklı dokuyu tanıyabiliyor, Braille alfabesini yüzde 90’un üzerinde bir doğruluk oranında okuyabiliyor.

YAPAY ZEKAYLA ÖĞRENİYOR

Reuters’a konuşan araştırma ekibi lideri Benjamin Tee, “İnsanlar dokuyu hissetmek için ellerini kaydırmak zorundadır. Fakat ACES, farklı dokuları tek bir dokunuşla algılayabiliyor” dedi. Tee, elektronik derinin yapay zeka yardımıyla hızla ‘öğrendiğini’ ve zamanla daha fazla şekil, doku ve sertliği de algılayabileceğini söyledi.

‘PROTEZ TAKANLAR TUTTUKLARI ELİ HİSSEDEBİLECEK’

Gazetecilere yapılan bir gösterimde elektronik deri bir topun yumuşak, bir diğerinin sert olduğunu tespit ederken, Tee şöyle konuştu: “Dokunma duyunuzu kaybettiğinizde, esasında hissiz hale gelirsiniz. Protez kullananlar bu sorunla karşı karşıya kalır. Dolayısıyla, protez cihazlar için yapay bir deri geliştirilmesiyle, bu kişiler bir başkasının elini tutabilir, sıcaklığını, yumuşaklığını, o eli ne kadar sıkı tuttuklarını hissedebilirler” dedi.

INTEL ROBOTLARDA MI KULLANACAK?

Keşfin henüz deney aşamasında olduğu ancak tıp camiasından büyük ilgi gördüğü belirtiliyor. Çalışmaya katkıda bulunan Intel şirketinin ise bu keşifle, robotların fabrikalarda kullanım alanlarının dramatik biçimde değişeceğine inandığı aktarıldı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir