Sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin, Kovid-19 hastasında riski artırabiliyor

featured

Kamuoyunda sıtma ilacı olarak bilinen ve hidroksiklorokin ya da klorokin içeren ilaçların Kovid-19 hastalarında ölüm riskini artırdığına dair bir araştırma sonucu yayımlandı. The Lancet adlı hakemli tıp dergisinde yayımlanan makaleye göre, Kovid-19’un ağır seyrettiği hastalarda bu ilaç, ölüme ya da kalpte ciddi boyutta aritmiye yol açabiliyor.

The Lancet’te yayımlanan ve hidroksiklorokin ile klorokin uygulanan 15 bin Kovid-19 hastasının yanında bunların uygulanmadığı 81 bin hastanın da kayıtlarının incelendiği araştırmada, ilacın hastalarda muhtemel kalp ritmi bozukluğuna yol açtığı belirtildi.

Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar söz konusu ilacın klinik deneyler dışında kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.

SAĞLIK BAKANI KOCA, HİDROSİKLOROKİN KULLANIMININ FAYDA GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Nisan’da yaptığı açıklamada hastalara erken tanı konulmasının ve dünyadan farklı şekilde Hidroksiklorokin’in ayaktaki hastalarda bile yaygın bir şekilde kullanımının hastaneye yatışı azalttığını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump da çok kez hidroksiklorokin kullanımının Kovid-19 tedavisinde işe yaradığını öne sürmüş “Doktorlar bunu kullanabilir. Ne kaybedecekler ki?” ifadelerini kullanmıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir