Sigara ve alkol tüketicilerine kötü haber! Bir zam daha geliyor…

İçki ve sigaraya yeni yılda gelecek zamma ‘bandrol’ zammı da eklendi. Bandrole en az yüzde 40, ÖTV’ye yüzde 28 zam göründü.

featured

Şehir hastanelerini işleten CCN Grup’a devredilen alkol ve sigara bandrollerine yıl başında yeni bir zam daha geleceği açıklandı.

Böylece alkol ve sigaraya yeni yılda gelecek Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) zammına bir de “bandrol” zammı eklendi. Bandrole en az yüzde 40, ÖTV’ye ise yüzde 28 zam olacak.

SİGARADA EN AZ 1 LİRA ZAM

Zamla beraber bandrolün üretim maliyeti içindeki payının 6 kat artmış olacağı belirtilirken, yeni bandrol zammının sigara fiyatlarında 1 lira civarında bir zamma yol açacağı ifade edildi.

Böyle bir zammın enflasyonu da binde 5 civarında yükselteceği hesaplandı. Yüzde 40’lık yeni bir zam durumunda 20 milyon dolarlık maliyet oluşacağı belirtildi.

Darphane ve Damga Matbaasının 2022 yılı başından itibaren bandrol fiyatlarına yüzde 40 ile yüzde 50 oranında zam yapmak için hazırlık yürüttüğü bilgisi aktarıldı.

ÖTV ZAMMI ZORUNLU HALE GELECEK

İçki ve sigaranın maktu ÖTV tutarları her 6 ayda bir Yİ-ÜFE oranında artırılıyor. İktidar geçen temmuz ayında oluşan yüzde 22,04’lük zammı enflasyonla mücadele gerekçesiyle uygulamamıştı. Temmuz’dan bu yana 5 ayda Yİ-ÜFE yüzde 23,77 oldu.

6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 28 olması ve zammın yansıtılması durumunda birçok sigarada maktu ÖTV tutarı nispi ÖTV’yi geçecek ve örneğin 18 liralık sigaralara 1,5 liralık ÖTV zammı yapılması zorunlu hale gelecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir