Sıcak hava nefes aldırmıyor! Kurban Bayramı’na saatler kala Meteoroloji’den çöl sıcağı uyarısı

featured

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: 19 Temmuz Pazartesi günü için ülkemiz genelinde yağış beklenmiyor, kuzey ve doğu kesimlerin parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı: Ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Rüzgar: Genellikle kuzeyli, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ile zamanla iç kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Sıcak hava zor anlar yaşatıyor

Hava sıcaklıklarındaki artış bazı vatandaşlar için tehlikeli boyutlara geliyor. Türkiye’nin özellikle batı ve güney kesimlerinde etkili olan sıcak hava son günlerde vatandaşlara zor anlar yaşattı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise yağışlı havanın çarşamba günü özellikle Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde etkili olacağını belirtti.

Şen’in açıklaması şu şekilde:

Çarşamba akşamından itibaren Marmara ve Karadeniz bölgelerine yağış geliyor. Yağış 24 Temmuz’a kadar devam eder. Özellikle Doğu Karadeniz’de Ordu Trabzon Rize ve Artvin de taşkın ve su baskını riski var. Batı Karadeniz’de Zonguldak risk oluşturabilir. İstanbul’un doğusu takip edilmeli.

Bayramda sıcaklıklara dikkat

Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, Türkiye’nin Muson uzantılı Basra alçak basıncının etkisi altında olduğuna dikkat çekti.

Özdemir, “Yaz aylarında etkisini gösteren bu alçak basınç, sıcaklıkları ve buharlaşmayı artırıyor. Bu nedenle İstanbul’da nem oranı yüzde 90 civarında. Sıcaklıklar ise bugün ve yarın pik yapacak. Termometreler 34-35 dereceyi gösterirken, nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 40 dereceye kadar çıkacak” dedi.

“Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın”

Ankara ve İç Anadolu Bölgesi’nde ise salı günü de dahil sıcaklıkların 40 dereceyi bulacağını belirten Dr. Özdemir, “Ama hissedilen sıcaklık 42-43’e çıkabilir. O nedenle özellikle bayramın ikinci gününe kadar vatandaşlara, mecbur kalmadıkça 10.00 ile 17.00 saatleri arasında sokağa çıkmamalarını öneririm. Özellikle astım, kalp gibi kronik hastalığı olanlar, çok dikkatli olsun. İhtiyaçlarını sabah saatlerinde ya da 17.00’den sonra halletmeye çalışsınlar” diye konuştu.

Bayramın 3. günü için uyarı

Bayramda kavurucu sıcaklıkların olacağını vurgulayan Özdemir, “Bayramın üçüncü günü Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yağış bekliyoruz. Rize’deki sel felaketi gibi bazı bölgelerde yağışlar görebiliriz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir