Japonya eski Başbakanı Shinzo Abe'nin katili Yamagami Tetsuya yakalandı mı?

Dünya, Japonya'da eski başbakan Shinzo Abe’nin Nara şehrinde katıldığı etkinlikte suikasta uğramasını konuşuyor. Şüphelinin kimliğinin 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya olduğu öğrenildi. Japon yetkililerden gelen açıklamalarda "Japonya sonsuza kadar değişti" ifadelerine yer verildi.

featured

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vurularak yaralandı. Japonya Devlet Televizyonu NHK’nin haberine göre, Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu.

Kanlar içinde kalan eski Başbakan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Suikasta uğrayan Japonya’nın eski Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

NHK’nın geçtiği son dakika bilgisine göre, saldırgan olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı silah da ele geçirildi. Bölgedeki bir hastaneye ağır yaralı kaldırılan Abe’nin yaşam fonksiyonlarının gözlenmediği bilgisi de NHK’nın haberinde yer aldı.

El yapımı iki namlulu bir silahla saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen saldırganın 41 yaşında bir erkek olduğu bilgisi de yerel medyada aktarıldı.

CNN’de yer alan habere göre ise saldırganın adı Tetsuya Yamagami olarak belirtildi. 40 yaşında olan Yamagami, sorgulanmak üzere karakola götürüldü.

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen ve eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olduğu öne sürülen 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya, olay yerinden uzaklaşamadan yakalanırken kullandığı el yapımı iki namlulu silah da ele geçirildi.

Bölgedeki bir hastaneye ağır yaralı şekilde kaldırılan Abe’nin hayatını kaybettği öğrenildi.

Saldırı anına ilişkin Japon basını ve sosyal medyada yer alan görüntülerde silahın patladığı anda çıkan ses nedeniyle alandaki sivillerin korktuğu görülürken silahın patlama anında bir duman çıktığı da görüntülere yansıyor.

Bir başka görüntüde ise Abe’nin kanlar içinde yerde yattığı görülürken ağır yaralı eski başbakanın, bir branda altında taşınarak helikoptere bindirildiği de görüntülerde yer alıyor.

Uluslararası Güvenlik Endüstrisi Konseyi’nin Japonya direktörü Nancy Snow CNN’e verdiği demeçte, “Sadece nadir değil, aynı zamanda kültürel olarak gerçekten anlaşılmaz” dedi.

Snow sözlerine şöyle devam etti:

“Japon halkı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gibi bir silah kültürüne sahip olduğunu hayal edemez. Bu konuşmasız bir an. Gerçekten kelimeler için bir kayıp hissediyorum. Eski başbakan için en iyisi için dua ediyorum. Özgürce dolaşan, birbirleriyle sosyal kontratları olan bir halkın bu tür şiddete başvurmaması milli ruhuna ne yapacak… Bunu düşününce yıkıldım. Bir daha Japonya’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Japonya’nın 2012-2020 döneminde başbakanlık görevini yürüten Abe, ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olmuştu. Abe görevi, iki yıl önce sağlık gerekçeleriyle bırakmıştı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir