Sevgililer Günü

Korona virüsü günleri nedeni ile sokaklar bomboş. Sıkıntılarımız çok, insanların yüzü gülmüyor. Esnaf sıkıntıda, işçi, sıkıntıda, işsiz sıkıntıda, öğrenciler sıkıntıda.

İşte böyle bir günde “Sevgililer Günü” nü yaşıyoruz.

Sevgililer günü 3. yüzyılda Aziz Valentine’nin gizlice kıydığı nikahlara dayanıyor. M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II, ordusunu güçlendirmek için genç erkeklerin evlenmesini yasaklamıştır. Söylentiye göre bu yasağa karşı gelen Aziz Valentine, gizli nikahlar düzenleyerek gençleri evlendirmeye devam etmiştir.

İhanetin karşılığını canıyla ödeyen Aziz Valentine M.S. 270 yılında 14 Şubat’ta idam edilmiştir. Bu nedenle her yıl 14 Şubat’ta Sevgililer günü kutlanmaktadır.

Sevgililer günü için bir de eskiden beri bir inanç varmış Hıncal Uluç’ta okumuştum;

Valentin Günü sabahı, genç kızlar ilk gördükleri erkeğe tutulurlarmış. Bu yüzden delikanlı kafasında bir yavuklu kurduğu zaman, Sevgililer Günü’nü bekler, daha güneş doğmadan yollara düşüp, kızın evinin kapısının oralarda bir yere yerleşirmiş ki, kız sokağa çıkınca ilk onu görsün o sabah.

Sevgililer günü denildiği zaman ilk beklenti için bir uyarı şöyle:

‘Bayanların Önemli Günlerini Sakın Unutmayın! Yoksa Bütün Bir Yıl Üzülürsünüz!’ Sonrasında bayanların kırmızı güller beklediği reklamı yapılıyor.

Kadınlar için bayan denildiği gibi bir de bugünün “bayanların önemli günü” olduğu söyleniyor ve sevgililer gününün kadın olsun erkek olsun herkesin günü olduğu unutuluyor.

Sevgililer günü için belki de:

“Leylayla Mecnun gibi

Çoktan masal olmuş aşk

Lale devri çocuklarıyız biz

Zamanımız geçmiş!.”

Diyenlerde varsa ufak tefek tartışmalar, kırgınlıklarda yaşanıyor.

Benim gibi birçok kişi de sevgililer günü yerine sevgi günü demeyi tercih ediyor. Sevgi günü elbet teki daha geniş anlamlı ve her şeyi kucaklıyor.

Unutulmamalıdır ki, sevgi emektir, sevgi paylaşmaktır, sevgi özverili olmaktır. Bu nedenle sevgiden yoksun bir ilişkide pahada yüksek bir armağanın hiçbir anlamı yoktur. Sevgililer ya da sevgi günü pahalı yerlere gitme, pahalı armağan alma ve pahalı restoranlarda yemek yeme tüm bunları da gösteriş ve yarış haline getirme günü değildir.

TÜKETİCİ AÇISINDAN SEVGİLİLER GÜNÜ

Sevgililer günü bazı fırsatçıların aşırı fiyatlarla mal satma ve cirolarını arttırma günü olarak kullanıldığından dikkatli olmak gerekiyor.

Çünkü sevgililer günü ve benzeri günlerde birçok firma, günlerce sürdürdükleri büyük reklam kampanyaları ile bu özel günlere özgü indirimler yaptıklarını açıklayarak, tüketicileri psikolojik olarak etkilemeye ve alışveriş yapmaya zorlamakta, ikna etmeye çalışıyor.

Bu indirimlerin belirli günlere sığdırılması bile indirimin gerçek olmadığını göstermektedir. Aslında bu yöntem tipik bir yanıltma yöntemidir. Bu reklam bombardımanı günlerce sürmekte ve mahalle baskısı altında güç kazanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu özel günlerde tüketicilerin kredi kartı harcamalarında yüzde 50′ yi aşan artışlar olmaktadır. Kartla ödeme elbette ki başlangıçta insanların bütçelerini zorlamaz ve kolaylık sağlar. Ancak taksitlere bölünmüş olsa bile kredi kartları ile yapılan alışverişlerin etkisi ödeme günü gelince anlaşılıyor. Çünkü kartla alışveriş yapıp, yemek içmek bedava değildir ve ekstrenizin son ödeme gününde karşınıza bir bedel olarak çıkacaktır. Genç işsizlik oranının yüksek olduğu günümüzde özellikle gençlerin yapacakları harcamalara dikkatli olmaları gerekir.

Sevgiyi ifade etmenin yolu, sevdiklerinize, sevgilinize çok pahalı armağanlar almaktan geçmez. Pahalı armağanlar alarak, şatafatlı kutlamalar düzenleyerek sevginizi kanıtlamak isterseniz, bütçenizi de çılgınca harcama yapmaya hazırlamanız gerekir. Çünkü böyle bir günde fırsatçılar sevgiliye ve sevdiklerinize alacağınız armağan ve çiçek fiyatlarına aşırı zam yapmaktadırlar.

Sevgililer Gününde hediyenin bedelini değil, sevginizin ölçüsünü ifade etmelisiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir