Serok Ahmet, Ilısu Barajı’nda eleştirecek bir şey bulamayınca bakın ne yaptı?

featured

Türkiye ekonomisine yılda 3 milyar liralık katkı sunacak dev proje bugün Cunhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Türkiye’nin prestij projelerinden olan barajın açılışı, muhalefet partilerinde rahatsızlığa neden oldu.

AHMET DAVUTOĞLU’NDAN İSİM ELEŞTİRİSİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ilısu Barajı’na eski Bakan Veysel Eroğlu’nun adının verilmesine, “İtibar yolsuzluğu kamu kaynaklarıyla yapılan bina, tesis ve komplekslere yaşayan siyasilerin, bürokratların adının verilmesinden kaynaklanan bir yolsuzluk türüdür” diyerek tepki gösterdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uzun vadeli bölgesel kalkınma planının temel unsuru olarak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen GAP’ın Dicle Nehri üzerindeki en önemli kilit projelerinden ve en büyük hidroelektrik yatırımı olan baraj, Türkiye’nin 100 yıllık vizyonu içinde yer alıyor.

Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzeyi bakımından dünyada birinci olan baraj, gövde hacmi bakımdan ülkede Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci, göl hacmi bakımından Atatürk ve Keban Barajlarından sonra üçüncü, ürettiği enerji bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra dördüncü ve Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olma özelliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ilısu Barajı, Türkiye düşmanlarına ve içimizdeki mankurtlara verilmiş en güzel cevap”

DEV ÜRETİM

19 Temmuz 2019’da tamamlanan baraj, su tutmaya başladı. İlk türbinin devreye alınması ve ilk enerji üretimi, 19 Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yoluyla katıldığı törenle gerçekleştirildi. Diğer üniteler de 2020 yılının sonuna kadar devreye alındı ve işletilmeye başlanıldı. Barajda, şimdiye kadar 3,7 milyar kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 2,6 milyar lira katkı sunuldu.

Ülkenin refahı ve sürdürülebilir kalkınmanın temini açısından önemli olan GAP kapsamında yapılan baraj, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere ülkenin kalkınmasına katkı sağladı.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Baraj ile 1200 megavat kurulu gücü ve yılda üreteceği 4,12 milyar kilovatsaat enerji ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar lira katkı sunulması hedefleniyor.

Üretilen enerji enterkonnekte sisteme iletilerek ülkenin tamamında kullanılıyor. Bu amaçla şalt sahası inşa edildi.

Projenin maliyeti, baraj, kamulaştırma, köy yolları rölekasyonları, kültürel faaliyetler, anıt eserlerin taşınması ve korunması, tarihi Hasankeyf ilçesinin güçlendirilmesi ve yeniden yerleşim işleriyle yaklaşık 20 milyar lira.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir