Usta edebiyatçı Selim İleri hastaneye kaldırıldı!

featured

Yüksek tansiyona bağlı olarak beyninde damar tıkanıklığı oluşan Selim İleri, öğle saatlerinde Samatya’daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. İleri’nin hastanede tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

İleri 5 Mart’ta da beyin embolisi kaynaklı olarak geçirdiği rahatsızlık sonucu Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne kaldırılmış, tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

ÖDÜL TÖRENİNDEN ERKEN AYRILMIŞTI

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısına her yıl ailesi tarafından verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, önceki akşam Dada Salon’da gerçekleştirilen törende usta yazar Selim İleri’ye sunulmuştu.

Erdal Öz’ü özlediğini dile getiren ve anılarını kaleme aldığı kısa bir mektubu da katılımcılarla paylaşan İleri, “Şimdi burada olsan, seninle çağdaş edebiyatımızı konuşsak, uzun yıllar girmese araya, ‘Odalarda’nın çok hayran olduğum yazarı, benim ‘Kırık Deniz Kabukları’nı yayınlayan dostum özlemle seni anıyorum. Seni, edebiyatımıza katkını, Can Yayınları’nı, beni onurlandıran seçici kurulu esenliyorum. Beni mutlu kıldınız. Onur duydum. Çok teşekkür ederim” diye konuşmuştu.

İleri, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra kendisini kötü hissettiğini söyleyerek törenin düzenlendiği mekandan erken ayrılmıştı.

SELİM İLERİ KİMDİR?

30 Nisan 1949 tarihinde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde dünyaya gelen Türk yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri, yazar adını Yavuz Sultan Selim’den aldı.

Lise öğretmenleri Vedat Günyol ve Rauf Mutluay’ın etkisiyle edebiyata yönelen İleri, lise ikinci sınıftayken Peride Celal’in Dar Yol (1949) romanından esinlenerek yazdığı ”Unutulmak” adlı romanının yayınlanması için yayınevlerini dolaştı fakat reddedildi.

1967’de “Savaş Çiçekleri” adında bir öyküsü Yeni Ufuklar adlı dergide yayınlandı. 1968’de Günyol’un da yardımıyla öykülerinin yer aldığı ”Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları” kitabı yayınlandı ve merhum babasına ithaf etti.

1970’lerin başında tanıştığı Halit Refiğ’in etkisiyle senaryo yazmaya başlayan İleri, 1971’de ”Cennetin Kapısı” adlı ilk senaryosunu yazdı.

1973’te ”Destan Gönüller” adıyla ilk romanı yayınlanan usta yazarın ”Dostlukların Son Günü” adlı öykü kitabı 1975’te yayınlandı. Ardından 1976’da ”Sait Faik Hikâye Armağanı” kazanan İleri, günümüze kadar çeşitli türlerde birçok eser verdi.

Son olarak geçen yıl Ahmet Hamdi Tanpınar’ı roman kahramanı yaptığı ”Yaşadınız Öldünüz Bir Anlamı Olmalı Bunun”u yayınlayan usta yazar, 2012’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir