Savaştan kaçan Ruslar’ın yeni hedefi Antalya

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimiyle birlikte Antalya'daki konutlara olan ilgi arttı. Bölgede bazı Rusların 20-30 daire birden aldığını belirten sektör temsilcileri özellikle son bir haftada kentte yeni konut kalmadığını, savaş öncesi 3 bin lira olan kiraların 8-10 bin liraya çıktığını dile getiriyor.

featured

Savaştan kaçan Rus ve Ukrayna vatandaşlarının, Antalya‘da yerleşik yakınlarının yanına gitmesi, varlıklı olanların da gayrimenkul ve konut kiralama ve satın almaları Antalya’nın popülaritesini daha da artırdı. Savaşın başlamasıyla Antalya’nın gözde semtlerinde satılık ve kiralık konut-gayrimenkul fiyatları da adeta uçmaya başladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı Şubat ayı konut istatistiklerini değerlendirdi. Dünya’da yer alan habere göre; Antalya’da şubat ayında 4 bin 727 adet konut satışı gerçekleştiğini, bin 99 konutun yabancılar tarafından satın alındığını belirten Çetin, “Antalya’da şubatta konut satışları bir önceki şubat ayına göre yüzde 27,68 artarak 4 bin 727 adet ile Türkiye ortalamasının yaklaşık 7 puan üzerinde gerçekleşti” dedi.

”ANTALYA, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE”

Antalya’nın İstanbul’dan sonra yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti: “Antalya aylık toplam konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından dördüncü sırada. Türkiye toplam konut satışları içerisinde yabancılara konut satışları, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 54,9 artarak 4 bin 591 adet gerçekleşti. Antalya’da Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 106,2 artışla bin 99 konut satıldı. Şubat ayında yabancılara yönelik satışların tüm konut satışları içerisindeki payı Türkiye genelinde yüzde 5,65 iken Antalya’da yüzde 23,24 oldu. Antalya, yabancılara konut satışlarında İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alırken, hem yıllık artış oranında hem de toplam konut satışları içerisindeki yabancı payında Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı.”

30 BİNE YAKIN RUS, 9 BİNDEN FAZLA UKRAYNALI YAŞIYOR

Gayrimenkul ve emlak brokeri Uğur Fer ise, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Antalya’da gayrimenkul sektörünün popüleritesini artırdığını söyledi. Savaşla birlikte Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle, varlıklı Rus vatandaşlarının Antalya’da konut alımlarının arttığına dikkat çeken Fer, Antalya’da 30 bine yakın Rus, 9 binden fazla da Ukrayna vatandaşının yerleşik yaşadığını anlattı.

Uğur Fer, şöyle devam etti: “Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Antalya’da gayrimenkul ve konut satışları hareketlendi. Antalya’da yakınlarının yanına yerleşen varlıklı Rus vatandaşları arasında toplu olarak 20-30 daire alan var. Müteahhitlerde sıfır konut kalmadı. Son 6-7 günde 45-50 daire satıldı. Geri dönme umudu ile 3-4 aylık konut kiralamaları da artıyor. Rus ve Ukrayna vatandaşları konut satın alma ve kiralamada Lara ve Kundu bölgesini tercih ediyor.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir