Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan ‘nazal aşı’ açıklaması!

featured

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Eğer bu aşamaların tamamı başarıyla sonuçlanırsa, sene sonunda 50 milyon doz kapasiteye sahip bir aşı adayımız elimizde olacak.” dedi.

Varank, “(Nazal aşı) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurularını yaptılar. Dosyaları değerlendirildikten sonra onay alırlarsa hemen çalışmalarına başlayabilecekler. İnsan deneylerine onlar da başlayacaklar.” diye konuştu.

Nazal, kelime anlamı olarak “burunsal, genizden, geniz yoluyla alınan” anlamına geliyor.

Nazal aşı nedir?

Nazal kelime olarak genizsil, genzel demektir. ‘Nazal’ (İntranazal) aşı sprey olarak üretilecek ilk yer aşıdır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin burundan sprey olarak uygulanan ilk ’intranazal’ yerli aşıyı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Varank, “Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor. Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ayrıca yeni yaptığı açıklamada da, “Eğer bu aşamaların tamamı başarıyla sonuçlanırsa, sene sonunda 50 milyon doz kapasiteye sahip bir aşı adayımız elimizde olacak.” dedi.

Varank, “(Nazal aşı) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurularını yaptılar. Dosyaları değerlendirildikten sonra onay alırlarsa hemen çalışmalarına başlayabilecekler. İnsan deneylerine onlar da başlayacaklar.” diye konuştu.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir