SAMAT operasyonunda ikinci perde! Bir şirket ve 14 kişiye SPK’dan işlem yasağı geldi

featured

Geçmişte hakkında çok sayıda manipülasyon suçlaması yapılan eski borsa oyuncusu Abdurrahman Yıldırım ile anılan Saray Matbaacılık (#SAMAT) tahtasında hissede çıkış operasyonu için yeniden düğmeye basıldığı ileri sürülüyor. Hisse fiyatlarında olağandışı fiyat ve miktar harekelerinin yeniden başlaması kulisleri hareketlendirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Ocak ayı başında çok sayıda isme 6 ay boyunca yasak getirmesiyle operasyona bir süre ara verilmişti. Hissede yeniden başlayan olağandışı fiyat ve miktar hareketleri operasyonun yeniden başladığının en önemli işareti olarak gösteriliyor.

Volkan Yazgan yarım kalan operasyonu tamamlamak istiyor

Oğuz Binicioğlu ile birlikte hareket eden Volkan Yazgan’ın çok sayıda isme yüksek fiyata hisse pazarladıktan sonra SPK’nın müdahalesi nedeniyle kayıplara karıştığı iddia ediliyor.

Bu arada, geçen yıl mart ayında 80 kuruş seviyesinde olan Saray Matbaacılık hisselerinin 9 ayda 11 liraya kadar yükseldiği de unutulmamalı! Yani hisselerde yüzde 1275 oranında fiyat artışı yaşandı. Yaşanan bu işlemlere yönelik yürütülen incelemeler sonucunda, bir şirket ve 14 şahsa ait hesaplara yaptırım uygulanmasına karar verildi.

14 şahıs ve bir şirkete yasak geldi

SPK Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, SAMAT pay piyasasında 5 Kasım 2020 – 17 Aralık 2020 döneminde meydana gelen miktar ve fiyat hareketlerine ilişkin Kurul’un incelemesi sonunda, Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” maddesinde yer alan fiillerin işlendiğine dair makul şüphe bulunduğuna karar verildi.

Bu kapsamda Kurul, aralarında Ahmet Semih Yıldırım, Aslıhan Havare, Bedi Uğur Havare, Bedrettin Sefa Yıldırım, Büşra Kurtulmuş, Cem Dursun, Ferhat Dursun, Nevzat Yıldırım, Pembe Yörür, Sabahattin Reha Şen, Sena Yıldırım, Süleyman Al, Yunus Pehlivan ve Yusuf Kürşad Uzal isimli 14 şahsa ek olarak, Kayalıoğlu Orman Ürünleri unvanlı şirkete, 07.01.2021 tarihinden itibaren başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi.

Abdurrahman Yıldırım ismi öne çıkıyor

Yasak gelen isimlerin geneline bakıldığında ise borsacı Abdurrahman Yıldırım’a yakın isimler olduğu açık olarak görülüyor. Yüzde 100 oranında bedelli sermaye artırımında da Abdurrahman Yıldırım’ın aracılık ettiği iddiası uzun bir süre borsa kulislerinde konuşulmuştu.

Şirket geçtiğimiz günlerde üzerinden daha bir yıl geçmeden yeniden bir bedelli sermaye artırım kararı aldı. Şirket yönetimi bu sefer 36.600.000 lira olan sermayeyi yüzde 140 oranında bedelli artırarak 87.840.000 liraya yükseltmeyi planlıyor. Zaten hissede hareketin de sermaye artırım kararı sonrası başladığı görülüyor.

Bir süreliğine kendisini unutturdu

SPK’nın “Piyasa Dolandırıcılığı” maddesinde yer alan fiillerin işlendiğine dair makul şüphe bulunduğu yönündeki kararı sonrası kayıplara karıştığı iddia edilen Volkan Yazgan’ın yarım kalan operasyon için bedelli açıklamasını kullandığı iddia ediliyor. Yazgan ve birlikte hareket ettiği söylenen kişilerin ilk operasyonda yaklaşık 2 milyon adet hisse sattığı daha sonra da kayıplara karıştığı iddiaları Ocak ayında gündeme gelmişti. O dönemde kendisine ulaşma imkanı bulan kişilerin “Neredesin?” sorusuna” ise “Otobanın kenarında bekliyorum” şeklinde yanıt verdiği söylenen Yazgan’ın gizlendiği delikten çıktığı borsa çevrelerinde bir süredir konuşuluyor.

Yönetim kurulu üyesi operasyonu yapanların adamı mı?

Bu arada yasaklılar listesinde yer alan, Saray Matbaacılık Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Pehlivan’ın da iddialara göre hissede operasyon yapan ekibin yönlendirmesiyle yüksek miktarda hisse taşıdığı söyleniyor.

Öte yandan SPK’nın müdahalesiyle yüksek fiyattan satışı yapılamamış hisseler 11 liradan 7 liraya kadar hızla gerilemişti. Ardından 5 liradan 7 liraya doğru tekrar yükselen hisseler Cuma günü taban oldu ve yeniden 5 lira sınırına geriledi. Bu düşüşün de hisse satış operasyonunun yeniden başlamasıyla yaşandığı iddia ediliyor. Volkan Yazgan’ın çevresindeki isimlere taşıttığı hisselerin yanı sıra Abdurrahman Yıldırım’a ait hisseleri de komisyon karşılığında satmak için anlaştığı öne sürülüyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir