Sadrazam Ferid Paşa’nın miras davasında Hatice Saniye Hanım’ın mitokondri bağı ortaya çıktı!

Sadrazam Ferid Paşa’non milyonluk miras davasında yeni gelişme yaşandı. Nüfusta kızı olarak görülmeyen Hatice Saniye Hanım’ın mitokondri bağı sonuçları ortaya çıktı.

featured

Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa‘nın soyunu devam ettiren Celalettin Paşa ile Hatice Seniye Hanım’ın torunları arasındaki 100 milyon liralık miras davasına yeni gelişme. Nüfusta paşanın kızı olarak görünmeyen Hatice Saniye Hanım’ın günümüzdeki mirasçılarının itirazıyla açılan 80 yıllık mezarlarından alınan DNA örneklerinden sonuç alınamadı. Mitokondri bağını inceleyen Adli Tıp yeni raporunda Sadrazam’ın eşi Rafet Hanım ile Hatice Seniye Hanım’ın torunu Süleyman Sedes arasındaki anneden çocuğa geçen mitokondri bağına bakıldığı ve aile bireyleri olabileceği tespit edildi.

1898-1908 yılları arasında II. Abdülhamit döneminin önemli devlet adamlarından olan ve bir dönem Sadrazamlık yapan Avonyalı Mehmed Ferid Paşa, Ra’fet Hanım ile olan evliliğinden yedi çocuğu dünyaya geldi. Yedi çocuklarından sadece Celalettin Paşa ve Hatice Seniye Hanım soylarını devam ettirdi.

SADRAZAM’IN MİLYONLUK MİRASI ÜÇ KUZENE KALDI

1914 yılında İtalya’da vefat eden Sadrazam Avonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın kızı Hatice Seniye General Halil Sedes ile evlendi. 1941 yılında hayatını kaybeden Hatice Seniye’nin günümüzdeki mirasçıları torunları ikiz kız kardeş A.Y. ve E.S. oldu. Avonyalı’nın soyunu devam ettiren bir diğer isim Celalettin Paşa ise 1971 yılında vefat etti ve günümüzdeki mirasçısı O.V. oldu.

NÜFUSTA KIZI OLARAK GÖZÜKMEDİ

Sadrazam’ın 100 Milyon TL üzerindeki miras kuzenler arasında anlaşmazlık yaşanmaya neden oldu. İddiaya göre Osman V., kuzenleri olan ikiz kız kardeş A.Y. ve E.S.’e ”Tek mirasçılar biziz. Davaları birlikte takip edip haklarımızı alalım” dedi. Kız kardeşler kabul ederek miras sürecine katıldı. Bu süreç esnasında Sadrazam Avonyalı Mehmed Ferid Paşa’nın nüfus kayıtlarında çocukları arasında Hatice Seniye Hanım’ın yer almadığı görüldü.

”KAYITLAR DÜZELTİLSİN SENİYE SADRAZAMIN KIZIDIR’’

İddiaya göre Osman V., ”Seniye Sadrazam kızı değil, nüfusta yoksunuz” diyerek mirastan ayrılmaları için dava açtı. Mirastan çıkarılmak istenen kız kardeşler İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak nüfus kayıtlarının düzenlenmesi davası açtı. Miras davalarıyla tanınan Avukat Sedat Demir tarafından sunulan dilekçede, Hatice Seniye’nin Avonyalı Mehmed Ferid Paşa ve Ra’fet Hanım’ın öz kızları olduğunu ve her ne kadar Paşa’nın nüfusunda çocuğu olarak gözükmese de Seniye’nin nüfus bilgilerine bakıldığında anne Ra’fet baba Mehmed Ferid Paşa bilgisi yer aldığını anlatıldı. Sedes ailesi mahkemeye delil olarak önceden Seniye’nin kızı olduğuna dair kesinleşmiş mahkeme kararları ve tarih kitaplarında yer alan bilgileri, aile fotoğrafları eklendi.

80 YILLIK MEZAR DNA TESPİTİ İÇİN AÇILDI

Sabah’tan Deniz Yusufoğlu’nun haberine göre; mahkeme, Ra’fet Hanım ve Seniye Hanım arasındaki DNA tespiti yapılması içn Fetri Kabir kararı verdi. Aşiyan’da bulunan Sadrazamın eşi Ra’fet Hanım’ın 75 yıllık, oğlu Celalettin Paşa’nın 50 yıllık, Hatice Seniye 80 yıllık ve iki torununun mezarları açılarak DNA örneği için kemik parçaları alındı. Alınan kemik parçaları Adli Tıp Kurumunda incelendi.

80 YILLIK KEMİKTEN SONUÇ ALINMADI

DNA tespiti için Seniye Hanım’ın 80 yıllık mezarından alınan örnek incelenemedi. Mezarların yan yana bulunması, yıllar içerisinde meydana gelen deprem ve toprak kaymaları sebebiyle alınan örneğin Seniye’ye ait olduğu belirlenemedi. Bunun üzerine Adli Tıp anneden çocuğa geçen Mitokondri bağına bakarak yeni rapor hazırladı.

MİTOKONDRİ BAĞLARI UYUŞTU

Adli Tıp Kurumundan gelen yeni rapora göre, Sadrazam’ın eşi Ra’fet Hanım ve Hatice Seniye’nin torunu olan Süleyman Sedes arasındaki Mitokondri bağına bakıldığında aile bireyleri olabileceği yer aldı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir