Rus medyasında istifa rüzgârları!

Rusya'nın Ukrayna işgalini protesto edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son olarak Marina Ovsyannikova tarafından canlı yayında gerçekleştirilen protestonun ardından Rus medyasından gelen istifa haberleri artmaya başladı.

featured

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna’ya resmen savaş ilan etmesi ve bombardımana başlaması, Rus medyası ile birlikte dünya çapında da geniş yankı uyandırdı. İşgale son verilmesi çağrısında bulunan pek çok kişi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ağır eleştiriler yöneltiyor. Marina Ovsyannikova, Pazartesi günü gece haberlerinin sunulduğu televizyon stüdyosuna girdi ve savaş karşıtı döviziyle canlı yayında boy gösterdi. Rusya’nın sıkı bir devlet denetimi altındaki çeşitli medya kuruluşlarında çalışanlar arasındaki yaygın bir rahatsızlığa da dikkat çekmiş oldu. Rus medyası, arka arkaya gelen istifa haberleriyle sarsıldı.

VLADİMİR SOLOVYOV VE SARGARİTA SİMONYAN İSYAN ETTİ!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, protestoyu gerçekleştiren Ovsyannikova’ya teşekkür etti ve Rusya’nın propaganda sistemi diye adlandırdığı kurumlarda çalışanları istifaya davet etti. Devlet televizyonunda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en büyük destekçilerinden bazılarına yaptırım kondu bile. Bunlar arasında Rusya’nın en büyük televizyon kanalı Rossiya-1’de bir talk-şov sunan Vladimir Solovyov ve şu günlerde Rus olmaktan utandığını söyleyenlerin gerçekten Rus olamayacağını söyleyen Sargarita Simonyan da var.

AVRUPA MUHABİRİ İSTİFASINI SUNDU

Öte taraftan Rusya’nın sıkı bir şekilde devlet denetimindeki televizyon kanalları ve medya kuruluşlarında bir rahatsızlık da olduğu ortaya çıktı. Marina Ovsyannikova’nın ekranda protesto eylemiyle birlikte istifasını açıklamasından saatler sonra üç istifa haberi daha geldi. Kanal Bir’in Avrupa muhabiri Zhanna Agalakova işinden ayrıldı ve rakibi NTV televizyonunun 16 yıllık çalışanı Lilia Gildeyeva ile yaklaşık 30 yıllık çalışanı Vadim Glusker de işlerini bıraktılar.

GAZETECİLER TEKER TEKER İSTİFA EDİYOR

Bununla birlikte Rus devlet televizyon grubu VGTRK’de de gazetecilerin iş bıraktığı yolunda söylentiler çıktı. Gazeteci Roman Super, bu gruptaki Vesti Haber kurumunda toplu istifalar olduğunu söyledi ama bu haber henüz doğrulanmadı. Ayrıca tanınmış televizyon sunucusu Sergey Brilev istifa ettiği haberlerini yalanladı ve bir haftayı aşkın süredir iş gezisinde olduğunu anımsattı.

MARIA BARONOVA’NIN İSTİFASI YANKI UYANDIRDI!

Maria Baronova daha önce Russia Today adıyla bilinen RT’den istifa eden en tanınmış isim oldu. RT’nin eski genel yayın yönetmeni BBC’den Steve Rosenberg’e bu ay, Putin’in, Rusya’nın itibarını yerle bir ettiğini ve ekonominin çöktüğünü belirtmişti.

RT’den de, aralarında Rus olmayan yabancı dil servisi çalışanlarının da bulunduğu bazı gazeteciler istifalarını sundu. Eski RT Londra muhabiri Shadia Edwards-Dashti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale giriştiği gün gerekçe bildirmeden istifa etti. Moskova’da çalışan muhabir Jonny Tickle de aynı gün “son gelişmeler ışığında” diyerek istifasını verdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir