Reuters’dan bomba iddia: “Erdoğan’a parlatılmış bilgiler veriliyordu”

featured

Reuters ajansı, Türkiye’de ekonomi yönetiminin değişmesinin arka planını yazdı. Ajansa göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nı değiştirme kararını ekonomideki kırılganlığı anlatan bir dizi sunumun ardından, sadece birkaç saat içinde aldı. Haberde, Berat Albayrak’ın istifasını da, Murat Uysal’ın aniden TCMB Başkanlığı görevinden alınmasının tetiklediği belirtildi.

‘ERDOĞAN YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ’

Reuters’ın haberi, Ankara’da yaşanan olaylar zincirine dair bilgi sahibi olduğu belirtilen dört kaynağa dayandırıldı. Kaynaklardan üçü ‘Erdoğan’ın bu tarihe kadar ekonomi konusunda yanlış yönlendirildiğini’ söyledi; biri, “Erdoğan esasında ekonomiyle ilgili tutarlı bir şekilde bilgilendirilmiyordu. Ona her zaman tek bir taraftan, parlatılmış bilgiler veriliyordu” dedi.

‘İKİ GÜN BOYUNCA BRİFİNGLER ALDI’

Ajansa konuşan kaynaklar, Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal ile bazı başka üst düzey AK Parti üyelerinin Erdoğan’ı eriyen döviz rezervleri konusunda uyardığını söyledi. Buna göre Erdoğan, 7 Kasım’daki Merkez Bankası kararından önce en az iki gün boyunca ekonomi konusunda brifingler aldı; kendisine yurtdışından daha fazla yabancı yatırımın getirilmesinde sorun yaşandığı, TL’nin ocak ayından ve Covid-19 salgınından bu yana yüzde 30 değer kaybetmesinin yol açtığı sıkıntılar anlatıldı.

HER ŞEY BİRKAÇ SAAT İÇİNDE OLDU’

Habere göre bu sunumların ardından ‘alarma geçen’ Erdoğan, 6 Kasım cuma günü, döviz rezervlerinin bu sene neden yarıdan aza indiğini ve tampon stokları yeniden tesis etmek için ne yapmayı düşündüğünü sormak üzere Murat Uysal’ı çağırdı. Reuters’ın kaynakları, rezervlerdeki düşüşün Erdoğan için aslında sürpriz olmadığını ama Erdoğan’ın, Uysal’ı görevden almaya bu konuşmada ikna olduğunu söyledi. Bir kaynak, “Uysal’ın görevden alınması ve Ağbal’ın atanması birkaç saat içinde gerçekleşti” dedi. Murat Uysal’ın görevden alındığı, 7 Kasım cumartesi sabahı, ayrıntı verilmeden duyurulmuştu.

‘İŞSİZLİK DALGASI KONUSUNDA DA UYARDILAR’

Reuters’ın haberine göre, Erdoğan’a bu süreçte, korona virüsü tedbirlerinin kaldırılması sonrası ‘büyük bir işsizlik dalgası’nın gelmekte olduğuna dair iş dünyasında duyulan endişeler de aktarıldı.

‘REZERVLER YÜKSELECEK SÖZÜ VERİLDİ’ İDDİASI

Haberde, “Ekonomistlere göre, Merkez Bankası’nın enflasyonla savaşma becerisini kısıtlayan şey, Erdoğan’ın tekrar tekrar yaptığı düşük faiz çağrılarıydı. Bu durum bankanın TL’yi desteklemek için dolar rezervlerini akıtmasına yol açtı” denilirken, kaynaklardan üçü Erdoğan’ın yanlış yönlendirildiğini öne sürdü. Biri, “Erdoğan esasında ekonomiyle ilgili tutarlı bir şekilde bilgilendirilmiyordu. Ona her zaman tek bir taraftan, parlatılmış bilgiler veriliyordu” iddiasına bulundu. Bir diğer kaynak ise ‘Erdoğan’a geçmişte, rezervlerin TL ile birlikte yükselişe geçeceği sözünün verildiğini’ öne sürdü.

‘ALBAYRAK İKİ TOPLANTIYA ÇAĞRILMADI’

Reuters’ın haberinde, Berat Albayrak’ın söz konusu hafta sonunda Erdoğan’ın başkanlık ettiği iki toplantıya çağrılmadığı, istifanın bu toplantıların ardından geldiği de iddia edildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir