Rekor kıran elektrik faturaları sosyal medyanın gündeminde! 2021 Ağustos elektrik faturaları neden yüksek geldi?

featured

2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe yüzde 54 zam yapılmasına rağmen sadece son 3.5 yıllık periyotta bu oran yüzde 123’ü buldu.

Klima kullanımının artması nedeniyle faturaların yükselmiş olabileceği ihtimali bulunsa da pek çok kullanıcı, klima kullanmadığını, evde bile bulunmadığını belirtmesine rağmen yüksek faturalarla karşılaştı.

“GÜNCELLEME” BAHANESİ

Aboneler şikayet için müşteri hizmetlerini aradıklarında ise bir hata olmadığını, “güncelleme” nedeniyle yüksek gelmiş olabileceği cevabıyla karşılaşıyorlar. Adrese gelen ekipler de bir sorun bulamadıklarını söyleyip üstüne bir de hizmet bedeli olarak 27 TL daha faturaya yansıtıyorlar.

Bu durumun iki hafta önce gerçekleşen kesintilerle de ilgisinin olabileceği düşünülüyor.

ELEKTRİK FATURALARINDAN ALINAN VERGİLER

-Elektrik Tüketim Tutarı (Aktif Enerji Bedeli): Elektrik birim fiyatının %52’sini oluşturur. Elektriğin santrallerde üretiminin maliyetlerini yansıtmaktadır.

-Dağıtım Bedeli: Şehir şebekelerine ulaşan elektriği, o bölgede görevli olan dağıtım şirketi, dağıtım hatlarında taşıyarak tüketicilerin kapısına kadar ulaştırır. Elektrik faturasında ödedediğiniz tutarın %29’u dağıtım şirketlerinin hizmetine ayrılan paydır.

-Enerji Fonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdindeki Enerji Fonu’na aktarılmak üzere tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %1 oranında alınır.

-TRT Payı: Türkiye Radyo Televiyon Kurumu Gelirleri Kanunları’na ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gereğince tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %2 oranında alınır.

-Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi – ETV: Müşterinin, abonelik bölgesi içerisinde hizmet aldığı belediyeye ödediği vergidir. Vergi oranı, mesken ve ticarethane aboneleri için, tüketim tutarı üzerinden %5’tir. Sanayi grubu aboneleri için bu oran tüketim tutarı üzerinden %1’dir.

-KDV: Fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemidir. KDV, faturadaki tüm bedeller, vergiler, fonlar ve diğer muhtelif para ilaveleri üzerinden %18 oranında alınır.

SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE

İşte bütün bu zamlar ve vergiler nedeniyle ağustos faturaları can sıkıcı miktarda geldi. Bu duruma sosyal medyada verilen tepkilerden bazıları şöyle:

https://twitter.com/furkancavusogl/status/1428702150109106186?s=20

https://twitter.com/sabakizi/status/1428701987378536449?s=20

https://twitter.com/4myrmidonsspndd/status/1428701740191391744?s=20

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir