Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçirten ABD’li komutan Raymond Odierno kanserden öldü

featured

Türkiye ile ABD arasında tarihin en derin gerilimlerinden birine yol açan çuval krizinin komutanlarından eski Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno öldü.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Irak savaşında Amerikan askerlerine komuta eden Raymond Odierno, kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

“ÇUVALCI GENERAL” OLARAK TANINDI

2003 yılında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi ABD ile Türkiye arasında büyük bir gerilim yaratmıştı. O dönemde ABD ordusunun başında General David Petraus bulunurken emri veren kişinin General Odierno olduğu ortaya çıkmıştı.

Petraus, CIA Başkanı olduğu dönemde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında Türk makamlara, “Türkiye’de benim adım Çuvalcı General olarak çıktı. Fakat çuval emrini veren ben değilim General Odierno” demişti.

IRAKLILARA KABUS YAŞATAN ABD’Lİ KOMUTAN

Irak’ta 3 kez görev yapan Odierno, evlerin kapılarını kıran, Iraklıları evlerinden alarak sokaklarda sürükleyen, sert yöntemlere başvuran ve tutukluları Ebu Gureyb Cezaevi’ne atan 4. Piyade Tümeni’ne de komuta etti.

EBU GUREYB İŞKENCECİSİ

Ebu Gureyb Cezaevi, ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgalinin ardından ABD askerlerinin tutuklulara yaptığı işkenceler ve tecavüz olaylarıyla gündeme gelmişti.

Odierno, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin yakalandığında “Direnemeyeceği bir çukurun dibindeydi. Sıçan gibi yakalandı.” sözlerini kullanmıştı.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir