Ramazan’ın ilk günü hangi ibadetler yapılmalı? Ramazan’da çekilecek zikirler…

Ramazan ayı 23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak. Ramazanda yapılacak ibadetler, okunacak dualar büyük önem arz ediyor. Rahmet mevsimi olarak adlandırılan Ramazan ayında yapılacak ibadetlerin sevabı, ecri çoktur. Ramazan ayının ilk gününe özel bir ibadet var mıdır? Ramazan nasıl karşılanır, Ramazan'ın ilk günü hangi dualar, ibadetler yapılır?

featured

Ramazan’da yapılacak ibadetler hakkında bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanmıştır. Birçok vatandaş ilk teravih namazı sonrası tutulacak ilk oruç ile ramazana başlayacak. ramazanda yapılacak ibadetler, okunacak dua, sure ve çekilecek zikir ile tespihler arama motorlarında sorgulanmaya başlandı. İşte, ramazanın ilk günü yapılacak ibadetler…

RAMAZAN’IN İLK GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Ramazan ayının ilk günü oruç tutulup Fetih Suresi okunmalı, İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim okunmalıdır. Ramazan’da bolca dua edilmeli, zekat ve fitre verilmelidir.

RAMAZAN İBADETLERİ

İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır. Ramazan ayında Müslümanların yapabileceği çeşitli ve pek çok ibadet bulunmaktadır.

RAMAZAN’IN İLK GÜNÜ HANGİ DUALAR EDİLİR?

22 Mart 2023 Çarşamba akşamı kıldığımız ilk teravih ve gecesinde kalktığımız sahur ile birlikte 23 Mart 2023 Perşembe günü ilk orucumuzu tutacağız. İlk oruç günümüzde yani Ramazanın ilk günü okunacak dualara baktığımızda ayı hedef alarak Allah-u Teala’ya yalvarırız. Ramazanın ilk günü duası şöyledir: “Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!”

Ramazan ayının ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelir. Özellikle Ramazan’ın ilk gecesi okunacak Fetih suresinin, kişiyi tüm bir sene koruyacak fazileti bulunur.

RAMAZAN’IN İLK 10 GÜNÜ ÇEKİLECEK TESBİHLER

Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Ramazan ayının her on günlük diliminin önemi konusunda Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayının başı büyük bir rahmettir, ortası tam bir mağfirettir, sonu ise cehennemden azattır.” 2 Nisan 2023 – 10 Nisan 2023 Ramazan ayının ikinci 10 günüdür. İkinci on gününün mağfiret günleri olduğu haber verilen Ramazan-ı Şerif ayının ikinci on günlük diliminde mağfiret mâniasına bağlı olarak Allah Teâla’nın rahmeti talep edilir. Bu talebi hakkıyla gerçekleştirmek için on gün boyunca “Yâ Ğaffâra’z-Zünûb” “Ey tüm günahları çokça bağışlayan!” zikrine devam edilir.

RAMAZAN’DA OKUNACAK DUA VE SURELER

22 Mart 2023 Çarşamba akşamı kılınacak ilk teravih ve gecesinde kalkılacak sahur ile birlikte 23 Mart 2023 Perşembe günü ilk oruçlar tutulacak. Ramazan ayının ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelir. Ramazan ayında okunacak dualardan bazıları şu şekilde:

“Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver.” (Müslim, “Zikir”, 35)

“Ey Rabbim! Beni; bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi ameller işlemeye sevk et. Beni rahmetinle iyi kullarının arasına kat.” (Neml Suresi, 19. ayet)

Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşir Suresi, 10. ayet)

“Allahumme habbib ileyye fih’ il- ihsan, ve kerrih ileyye fih’ il- fusuge ve’l- isyan, ve harrim aleyye fih’ is- sehate ve’n- niran, bi- avnike ya ğiyas’ el- musteğisin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”

“Allahummec’ al siyami fihi siyam’ es ve giyami fihi giyam’ el gaimin ve nebbihni an nevmet’ il- ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah’ el- alemin ve’ fu anni ya afiyen an’ il- mucrimin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir