Ramazan bayramı tatili 9 gün olacak mı? Gözler Kabine’de…

Milyonlarca memur ve çalışanın gözü; Ramazan bayramı tatiline çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün bir araya gelecek Kabine toplantısı sonrası; bayram tatili süresi belli olacak. Ramazan bayramında tatilin 9 gün kadar belirlenmesi bekleniyor.

featured

Ramazan Bayramı tatili süresi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün toplanacak. Kabine’den Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılması bekleniyor. Bu durumda; 2 Mayıs’ta başlayacak olan ramazan Bayramı tatiline 5 ve 6 Mayıs günleri de idari izin olarak eklenerek hafta sonlarıyla birlikte tatil günü 9’a çıkartılmış olacak.

Ramazan bayramı resmi tatil olduğu için tüm çalışanlar açısından 3.5 günlük bir izin söz konusu. Bu yıl arefe günü 1 Mayıs’a rastlıyor. 1 Mayıs ise Pazar günü olacak. Böylece Pazar günü haftalık iznini yapanlar açısından bir farklılık oluşturmayacak.

Ancak Pazar günü çalışanlar mesai yapmış olacak. Daha sonra tüm çalışanlar 2,3 ve 4 Mayıs günleri bayram iznini yapabilecek.

Bu tarihlerde çalışması yapanlar ise 1 günlük çalışmaya karşılık 1 günlük yevmiye alacaklar. Bu durumda özel sektör çalışanları Perşembe ve Cuma günleri işlerine dönmek durumunda. Yani 9 günlük tatil onlar için geçerli olmayacak.

Ancak hükümet tatili 9 gün yapma kararı verse de vermese de özel sektör çalışanlarının da tatili 9 güne çıkartma şansı bulunuyor. Bunun birkaç yöntemi var.

ŞİRKET KARAR VEREBİLİR

Çalışanlarının 9 gün tatil yapmasını isteyen özel sektördeki şirketler isterlerse bunu sağlayabilirler. Eğer haftanın 5 günü çalışma yapılıyorsa şirketler de çalışanlarına 2 gün idari izin verirler. Bu durumda haftanın 5 günü çalışanlar cumartesi- pazarları birleştirerek 9 gün izin yapabilir.

Böylece 5 Mayıs Perşembe ve 6 Mayıs Cuma günleri idari izinli sayılırlar. Eğer haftanın 6 günü çalışılıyorsa bu kez izin 6 güne çıkartılabilir.

İki gün idari izin verilirse 7 mayıs cumartesi iş başı yapılabilir. Bu cumartesi de idari izinli sayılırlarsa 9 güne ulaşılır. Böylece haftada 5 gün çalışanlar için 2 gün, haftada 6 gün çalışanlar için ise 3 günlük idari izinle 9 güne ulaşılır.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, idari izin olduğu için işverenler bu günleri yıllık izinden düşemiyor. Ayrıca maaştan da kesemiyor.

YILLIK İZİN FORMÜLÜ

Eğer işveren idari izin konusunda bir karar vermez ise çalışanların yine de 9 günlük izin yapma imkânları var. Son yapılan yasal değişikliklerle bir bölümü 10 gün olmak üzere yıllık izinler istenildiği kadar bölünebiliyor.

Yani çalışanlar isterlerse izinlerinin 10 günlük kısmından sonraki bölümünü 1’er gün olarak da kullanabiliyor.

Bu durumda çalışanlar Perşembe ve Cuma günlerini, cumartesi çalışıyorlarsa her iki cumartesini yıllık izninden kullanarak yine tatilini 9 güne çıkartabilir.

Ancak burada da tamamen işveren ile işçi arasında varılacak mutabakat söz konusu olacak.

BUNLARA DİKKAT EDİN

*Resmi tatil ve bayramda çalışanlara mesailerinin ücretleri ödenir, yerine izin kullandırılamaz.

*Resmi tatil ve bayramlarda yapılan çalışmalar yüzde 100 fazlası ile ödenir.

*Bu dönemde çalışmayıp izin yapan işçilere, o ay maaşı tam ödenir.

*Gazetecilerde genel tatil ücreti kavramı yok. Bayramda çalışan gazeteciye fazla mesai olarak her saat için yüzde 50 fazla ücret ödenir.

KİM NE KADAR YILLIK İZİN KULLANIR

İşçiler:

1-5 yıl kıdem: 14 gün

5-15 yıl kıdem: 20 gün

15 yıl ve fazla kıdem: 26 gün

50 yaş üstü ve 18 yaş altı: 20 gün

Gazeteciler:

1-10 yıl: 4 hafta (28 gün)

10 yıldan fazla: 6 hafta (42 gün)

Memurlar:

1-10 yıl: 20 gün

10 yıl üzeri: 30 gün

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir