Prof. Dr. Müftüoğlu: “Bu kış zor geçecek”

featured

Kış yaklaşırken koronavirüs salgının da bu sürede nasıl gelişeceği merak ediliyor. Uzmanlar ise uyarıyor. Prof Dr Osman Müftüoğlu, “Bu kış zor geçecek” başlıklı yazısında “Kışı bekleyen tehlikeler sadece işyerleri, toplu taşıma araçları, okullar için söz konusu da değil. Evlerimiz için de aynı tehlikeler geçerli” dedi.

Müftüoğlu’nun yazısının satır başları şöyle:

“Daha önce de belirttim, bu virüs de benzerleri gibi en çok ortamdaki virüs yüklü görünmez su damlacıklarının solunmasıyla bulaşıyor.

Bu damlacıklar ise ultraviyole ışığının yoğun olduğu, güneşli ortamlarda, hele hele bir de hava kuru ve sıcaksa daha kısa sürede etkisiz hale geliyor. Ben dahil pek çok uzmanın geçtiğimiz yaza umut bağlamamızın nedeni de zaten bu idi. Ama sıcak yaz ayları bile düşündüğümüz faydaları maalesef getirmedi, getiremedi. Kışa gelince… Peşinen ve üzülerek belirtelim: Bu kış çok zor geçecek.

KIŞI ZORLAŞTIRAN NE?

Kış boyunca maalesef yukarıda anlattığım durumların tam da tersi gerçekleşecek. Ultraviyoleden faydalanma olasılığımız azalacak. Havalar soğuyacak. Kalabalıklar kapalı ortamlara taşınacak. Netice mi? Durum açık ve net: Neticede de virüs yüklü partiküller havada daha uzun sürede kalacak. Hastalığın solunumla bulaşma ihtimali artacak. Ayrıca kış aylarında kapalı ortamlarda kalma süremizin artması da önemli bir handikap haline gelecek. Bu olumsuz gelişmeler de virüsü daha kolay bulaştıracak. Kışı bekleyen tehlikeler sadece işyerleri, toplu taşıma araçları, okullar için söz konusu da değil. Evlerimiz için de aynı tehlikeler geçerli. Evlerimizde de aynı problemler yaşanacak. Aile içi bulaşmalara bağlı vaka sayıları muhtemelen daha da artacak. Bu nedenle “maske meselesi”, daha doğrusu “maske farkındalığı” ve “sosyal mesafeye uyma” zarureti bu kış çok daha önemli bir ayrıntı, vazgeçilmez bir zaruret. Tavsiyem şu: Ailenizle birlikteyken de misafirlerinizi ağırlarken de toplu taşıma araçlarında seyahat ederken de işinizi gücünüzü yaparken de bu bilgileri daima hatırlayın. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırarak temiz havanın gücünden faydalanmaya, maske ve mesafe kuralına uymaya devam edin.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir